55

Анонимен

преди 13 години

То ако ставаше само с гледане, разбирай на книга, то кучето щеше да е най-големия касапин. Така и с курсовете! Даскалското съсловие се бори за приходи, повтаряйки някакви ненужни на практика неща, с десетилетия.

54

Анонимен

преди 13 години

Какво е това "курс" ? Еми като "онова". Тук "с-то" е за благозвучие. Стар виц!

53

asadsfsre

преди 13 години

Говориш смешки. Има, толкова къдрни млади хора, които не могат да се реализират в БГ, за това Италия ги зове чинии да мие по- скъпо ти се плаща. Не, че не искат да си работят по специалността, но се чувстват непотребни. Как се живее, без препитание и доходи? На Трудовата борса нищо не ти се предлага. А тези които са учили толкова години какво за тях. На Трудовата бораса им се предлага работа на 8 часа за минимална работа заплата. Това унижение и подигравка с тях.

52

до 49

преди 13 години

Ами след като пишман-бизнесмените не знаят какво искат или го искат за без пари - напълно нормално е да няма "Достатъчно квалифицирани кадри"! Един такъв едва ли не получи душевен оргазъм когато отидох на интервю, всичко ОК, като питах за парите ми вика "Първите 3 месеца 1000 лв", оказа че това значи за първите 3 месеца 1000 лв общо... На такъв как да му стигат кадрите

51

Янкова

преди 13 години

продължение от 48: Това са хора, които са били избрани и допуснати за тези преквалификации. Курсовете се спонсорират от ЕС, затова били ограничени-така ми отговориха. Така че, като пишете статия поне си проучете нещата в детайли. Отидете и си мушнете носа в произволно Бюро по труда, а не копирайте папагалски данни от статистиката.

50

lol

преди 13 години

Има много голямо несъответствие между това какво иска бизнеса и какво плаща на висококвалифицирания си персонал :)

49

До 46

преди 13 години

Глупости точно в българската икономика в момента има недостиг на квалифицирани кадри! В последно време се наблюдава даже внос на специалисти от чужбина.

48

Янкова

преди 13 години

Уважаема госпожо Иванова, откъде ги намерихте тези курсове за преквалификация? Аз съм безработна и няколко пъти питах т.нар. трудов посредник в Бюрото по труда дали мога да се запиша на такъв курс. Имах желание да уча счетоводство. Трудовия посредник ми отговори, че само ако някоя фирма ме избере мога да отида на курс за 3 месеца,след което трябва да почна във въпросната фирма. Предмета на курса се избира от нуждите на фирмата. Та, тези 1,5% НЕ са малкото хора избрали преквалификация.

47

до 27

преди 13 години

То и Георги Иванов - Гонзо без да има 8ми клас, наскоро размаха диплома от Габрово! Не става въпрос за футболни пристрастия, но лекотата с която се раздават дипломи във ВУЗ създава предразсъдаци спрямо съвременните възпитаници. Процент некадърници е имало и ще има винаги, но слагането на всички в общия куп обезверява и отказва доста умни и талантливи хора. На скоро един колега от ВУЗа започна работа във фирма в която 4 от 5 директори са със средно образование е къде е стимула на младите да учат, при условие че 2ма от тея директори със средно са бивши партиен и комсомолски секретар и са пенсионери на всичкото отгоре! *** и учи, ама ако нямаш вуйчо владика - ще държиш мотика! А ако имаш връзки или си дашна мацка - ако ще да си *** като *** - пак си на добра длъжност и заплата! Сетих се и за един екземпляр които стана инж. ДВГ но чак в 4ти курс разбра че антифирза не влиза в цилиндрите да ги охлажда. Сега е директор "автомобилно застраховане" в застрахователна компания.... А тези дето учеха - да правят като вятъра!

46

asadsfsre

преди 13 години

Големи изисквания към работниците и работадетелите не могат да защитят малкото пари, където дават на подчинените си и отрупването с прекалено много работа. Хем ПРЕСТИЖ, за фирмата, но нищо за работника, където си е скъсал *** да ти робува.Е, щом не ти изнася учи, през два месеца да случиш на работници, като не си знаят половината интересите. След това," фирмата претърпява финасов колапс" е как няма,като си гониш добрите работници. Не си знаят интересите.

45

Arbeitnehmer

преди 13 години

"Разочароващата" статистика, която статията ни предлага се дължи на простата истина, че в БГ всякакви допълнителни квалификации и образователни степени имат много малки или почтни никакви приложение и възвръщаемост.Просто нуждите на икономиката са такива. Не са й нужни супер-специалисти.Следователно който иска повече пари и развитие и има умствен потенциал отива къде? ..На запад :-) останалите си оставаме тук да хленчиме по форумите :-)

44

До 33

преди 13 години

А когато се окаже, че имаш повече акъл от шефа си, просто ти показват вратата.

43

До № 39

преди 13 години

През соца нямаше опасност от конкуренция на трудовия пазар, но сега занаят не се дава даром и не на всеки, защото знаещия и можещия трябва да не е с всичкия си, за да си създава сам конкуренция, хеле пък безплатно, а не както в университетите, след яко цакане, за нищо..

42

До 40

преди 13 години

Точно за такива калъфи като се отнася моя коментар! Като нямаш грам мозък в главата си ще работиш като вол физическа работа и ще си мълчиш, защото толкова си можеш.

41

asadsfsre

преди 13 години

Преди години в една фирма, трябваше да се направи разбор на персонал. И естествено най- добрите, малко добрите и т н. Но, иска и образование! Оставиха по нишите с никакво образование и връзкарите. Явно някои правиха пари на лична фирма на Високопоставеното директороско тяло, иначе никой не можеш да го проумее, това нещо скатавки, колкото щеш. Така, че никой не счита, че не си незаменим, както ти си мислиш, че си най- можещия, знаещия и едвали не "женен " за работата.

40

До 33

преди 13 години

Нестава само с напъване, находчивост, пробивност... *** бездарно. Колкото и да си уникален и талантлив шефа като ти каже 500лв ти е заплатата и толкоз! Ходиш на интервюта и ония ти викат 600лв ти предлагаме максимум, ама ке работиш и у събота цял ден, ке да си избием загубите за дет ми хабиш тока и вудътъ цяла седмицъ.

39

Анонимен

преди 13 години

На въпроса че младите идват от ВУЗа неподготвени - навремето масово випуските бяха по поръчка на предприятия и студентите след изпитите отиваха в заводите за лятната ваканция и вземаха заплати, а сега едва ли не трябва да си плащаме на "бизнеса" че да можем да вземем бележка за стаж за да се дипломираме! Това "бизнеса" го знае, ама защо се прави на ощипана мома?

38

от 17 до 25

преди 13 години

Това което си написал на едната сергия скапани домати на висока цена, а на другата хубави и евтини домати - никъде в света го няма! И няма логика да го има! И въобще не си ми схванал коментара. Който има мозък в главата или е способен ще се оправи в живота, останалите вечно ще са недоволни.

37

До 32

преди 13 години

Ко речи? Къде се казваш се признават дипломите от соц времената? И работа е имало защото е било забранено със закон да си безработен! Друг е въпроса колко сте "работели" и какъв е бил ефекта от този "усилен" труд. И да от въпросите ти наистина прозира една дълбока простота!

36

Анонимен

преди 13 години

Ей, ама как хубаво го сметнахте всичко. Ами как да имат хората амбиции за развитие, като нашите заплати са с една нула по-малко от същия специалист в Германия например. Как да се пънеш да се развиваш, да учиш и да си повишиш квалификацията като заплатата ти е 500лв (софиянци да мълчат, щото това е висока заплата в т.нар. провинция), а в чужбина взимат по 5000Евро. Дайте повече пари и ще има в БГ специалисти и хора с желание за работа и обучение