237

Христос Мурутис

преди 12 години

България трябва да рекламира своята стабилност, ниските нива на престъпност, изграждането на нова инфраструктура, идеалната данъчна среда, за да даде най-подходящия стимул на предприемачите от южната съседка да изберат за място на своя бизнес българската територия и да плащат данъците си тук, а не в Гърция. Ако 1% от гръцката икономика се премести в България, ще можем да говорим за активност в размер на 2,5 милиарда евро, които могат да се окажат много важни за икономиката.

236

Христос Мурутис

преди 12 години

България може да спечели от проблемите на ГърцияБългария, ако действа умно в сегашната ситуация и популяризира сериозните си постижения в икономиката през последните две години, би могла да привлече голяма част от частния сектор на Гърция, който търси изход, за да избяга от мъртвата хватка на гръцките проблеми и непрекъснато нарастващото данъчно бреме, което затруднява несправедливо бизнеса.

235

Христос Мурутис

преди 12 години

Накрая, един евентуален фалит на Гърция би имал сериозни, отрицателни последици за българската икономика, преки и косвени. Непрекъснатата криза впрочем намали паричния поток в банковия сектор поради силното присъствие на гръцки банки (UBB, Alpha, Emporiki, Piraeus, Postbank), които не са в състояние да участват в развитието на страната в настоящия момент.

234

Христос Мурутис

преди 12 години

Сигурното при всички положения е, че заедно с проблемите на Гърция, фалира една цяла идеология, която вярваше в държавата-бащица, която гарантира всичко, която осигурява хората на заплата и пенсионерите и увеличава техните доходи с добавки и други помощи, в резултат на стачките и протестните движения. Това е прословутата "социалистическа" теория на социалната държава, крепяща се на парите, дошли не от производителността на държавния механизъм, а от продажбата на облигации.

233

Христос Мурутис

преди 12 години

Гърция ще остане жива с изкуствено дишанеСлед години европейската програма за спасението й ще доведе до заличаване на дългове, след като няма друг изход за възстановяването на страната, за развитието и за нормалното й функциониране отново. Сигурно става дума за опрощаването на 60% до 70% от сумите, когато дойде времето за това, факт, който говори, че ЕС ще понесе цената на тази банкрутирала политика, за да спаси останалите и изобщо европейската икономика.

232

Кратун

преди 12 години

Гърците като ни бяха затворили границата и си показаваха магариите, хич не се сетиха, че са ни братски народ. Май Б.Б. трябва да свали розовите очила....

231

Христос Мурутис

преди 12 години

Синдикатите от своя страна изкарват хората по улиците, настоявайки за невъзможни неща, като да не се плащат заемите или страната да не продава част от имуществото си за погасяване на дълговете и други подобни безсмислици. В действителност обаче това, което искат всички, е да продължи 30-годишният купон, в който участваха предимно държавните служители и легналите на държавната ясла. Едно парти, цената на което сега ще трябва да платят пряко останалите европейци, между които и не толкова богатите

230

Христос Мурутис

преди 12 години

Политическите сили нямат нужното зряло поведение и вместо да говорят на един общ език, за да спасят страната (както се случи в Ирландия и Португалия), се борят на олтара за мизерната си власт, която могат да получат върху руините на ежедневно разпадащата се икономика, намираща се под пълния контрол на нейните кредитори.

229

оле

преди 12 години

Реално чистите средни заплати в Гърция спаднаха на около 700 евро и ще намалеят още. Другото са фантазии и измишльотини. 1500 евро чиста средна заплата вземат много малко хора, но и те намаляват като брой.

228

Христос Мурутис

преди 12 години

За всички тези страни е по-полезно да предоставят пари в брой на Гърция, която заема един малък процент от европейската икономика около 2%, вместо да си имат работа с последствията от един много голям банкрут, който неминуемо ще доведе и до края на общата европейска валута.За съжаление гърците не разбират сериозността на положението

227

Христос Мурутис

преди 12 години

Ако Гърция не беше член на еврозоната, днес тя щеше да бъде една напълно рухнала страна. Последствията на доминото обаче от един евентуален неин фалит върху други страни с големи дългове (Италия, Испания, Португалия и Белгия) й дават шанса да получи ръка за помощ, докато големите, основно Германия и Франция, успеят да преструктурират облигационния портфейл на всички свръхзадлъжняли страни. Едно такова преструктуриране изисква около пет години.

226

AHMET

преди 12 години

KIM...RUDI...VYARNO 4E SA NAPRED GARTSITE.EVROPA DAVA6E..NO KRAN4ETO ..SE ZATVARYA POSTOYANO..DO KRAYA NA GODINATA 6TE VIDIM..GARTSITE DALI IM E HUBAVO..OT MNOGO PARI NA MALKO KATO PADNAT..

225

Христос Мурутис

преди 12 години

Също така ще трябва да разпродаде държавно имущество, което има под формата на недвижимости, права, компании и организации на трети лица и да се освободи от тяхното стопанисване и управление, нещо което може да донесе приходи от около 50 милиарда евро, както се надява.Другото решение е да обяви официално фалитДа се върне към драхмата и всъщност, изолирана за едно-две десетилетия от международните пазари, да актуализира (с новата-стара парична единица) заплатите до 200 250 евро месечно.

224

до 234

преди 12 години

"Просто сме си последната дупка на кавала" Вие да, но не всички българи сме като вас, щото иначе България щеше да загине.

223

Анонимен

преди 12 години

Христус браво за това, че го проумявате. Разбийте мита за "Византийските номера".

222

баба Гана

преди 12 години

ДО БАБА ГАНА - КАЖИ МУ , ЧЕ Е ГЕРБЕР И ПОВЕЧЕ НЕДЕЙ ГО ОБИЖДА --------Какъв ГЕРБ бе, ***. Има партии и като ВМРО, Атака и прочие. Първо се научете да четете, да пишете - не се пише само с главни букви, най-малкото е невъзпитано, и чак тогава давайте акъл, неграмотни Андрешковци. Баба ви Гана е от ВМРО и държа пушката здраво, дори когато ора с тратора на нивите.

221

Христос Мурутис

преди 12 години

Гърция върви сега по пътя, който премина България през 1997 г., само че днешните цифри са съвсем различни и огромни, т.е. говорим за около 300 милиарда евро дългове, които е невъзможно да бъдат плащани или дори подържани, ако държавата не направи онова, което предприе България тогава: да освободи 90% от администрацията си и да остави само 100.000 души, които са предостатъчни за едно общество от 11 милиона души.

220

AHMET

преди 12 години

SAJALYAVAM VSI4KI DRUGI KOITO NE SA OT GERB..NO TRYABVA DA RAZBERETE.NE STANI6EV KOSTOV TSARYA SA RAKOVODELI STRANATA DO SEGA ..A DOGAN.. A BAT BOIKO..NE NOSI VODA S IBRIKA

219

Rudi

преди 12 години

Явно някои не са си показвали носа от бугаристан. Гърците са на светлинни години по заплати и стандарт. Освен това, не съм видял гъркиня да слугува в Бг или да проституира по магистралите. Смешници. Просто сме си последната дупка на кавала

218

Христос Мурутис

преди 12 години

Става дума за един механизъм, опиращ се на абсолютната зависимост от държавата с 1.1 милиона държавни служители, които в продължение на цели 30 години с гласовете си и тези на своите семейства определяха съдбата на държавата.Какво означава това? Че Гърция се опираше на едно виртуално развитие чрез потреблението главно на домакинствата на държавните служители, които получаваха заплати от два до три пъти по високи от тези в частния сектор, и имаха постоянни договори.