59

Анонимен

преди 13 години

ПДИначе си прав, топлоотделяне има и то продължава години, дълли се на радиокативността на веществата в горивото , както и на получените при експлоатацията му. Ама да говорим за такива количества отделена енергия, които да са в състояние да причинят щети ИЗВЪН оболочката е малко пресилено. Във всеки случай каквото и да се случи МОЖЕ И ЩЕ БЪДЕ локализирано вътре.

58

Анонимен

преди 13 години

ПД От къде ще дойде това загряване? Ядрата в горивото се разцепва от бавен неутрон, а излъчва при реакцията 2,5 бързи такива. Ако нямаш забавител, който да отнеме от енергията им, то така получените при предходното деление бързи неутрони няма да могат да предизвикат последващо деление, а само еластично взаимодействие и реакцията ще спре.

57

Грую

преди 13 години

Ами да речем 1-ви контур се пука - налягането пада - водата се изпарява. Хубаво налягането в залата ще е само 5атм...какво правим с охлаждането?п.п. Питам от любопитство, защото пропуснах да питам шефчето в АЕЦ-а в деня на отворените врати - нещо не му се занимаваше с "народа".

56

ПД

преди 13 години

За съжаление - има проблем. Но той може да се види само при авария със загуба на топлоносител. Не казавам, че ще гръмне. Ще се поразгрее още повече и тогава ще стане като във Фукушима - ще започне да дълбае метротунел към Китай... ;-)

55

Анонимен

преди 13 години

До 53Налягането го оставихме за като се стъмни.:)))))) Какъв ти е въпроса с налягането? Нали ти казах, че при пърно изпарение на първи контур в защитната обвивка на централна зала налягането ще стане 5 атмосфери, малко повече от автомобилна гума.

54

Анонимен

преди 13 години

ПД Виж сега, аз съм *** експлоататор, а не физик. :) До колкото ми е известно няма проблем с преохлаждането , както и проблем от скоростта на заглушаване на реакцията както беше в Чернобил. Със сигурност мога да кажа, че от 100% до МКУ ( минимално контролируемо ниво) се "слиза" за по-малко от 4 секунди. Едновременно се започва повишаван концентрацията на борни съединения в топлоносителя. Това е правено стотици пъти и до сега без проблем.:))))))))))))))))

53

Грую

преди 13 години

Хубаво си говорите за ВВЕР и температура...ама къде оставихте налягането?

52

ПД

преди 13 години

51, Благодаря за уточнението.А какво правим, ако зоната след спиране се преохлади и се стигне до втори пик на критичност? ;-)

51

Анонимен

преди 13 години

ПД В Козлодуй се нарича САОЗ - система за аварийно охлаждане на зоната.:) Надявам се на никой оператор на БЩУ да не му се налага да я използва по предназначение.:))))))) Иначе това е една от многото хубави страни на ВВЕР, че реакцията спира при липса на топлоносител, освен това реакцията намалява с повишаване на температурата му. В Чернобил и Фукушима това е обратно.

50

ПД

преди 13 години

Упс, извинявам се. Хидроакумулатор.47, верижаната реакция в голяма степен спира - верно е. Но после започват проблемите с остатъчното топлоотделяне. А то продължава с години....

49

Анонимен

преди 13 години

До 46 продължение.Колкото до заклинването на ГЦП-тата, това ми изказване е повече от абсурдно и невъзможно. Нямам представа колко тона е въртящата се част на тази помпа, но във всеки случай ако и спреш захранването на самоход тя ефективно движи топлоносителя над 5 минути. От тук следва, че ако приемем ТЕОРИТИЧНО, че тя може да заклини, то при това заклинване ще се отдели такава енергия, че ще е като мъничка бомба. Смятам, че това е практически невъзможно.

48

ПД

преди 13 години

Винаги е приятно човек да побъбри с колеги. :-)46, всичко е въпрос на вероятности. Да спрат и четирите помпи е доста малко вероятно събитие. Иначе - да има такова нещо. Нарича се "Хидроакомулатор". Пуска вода без участие на активни системи.

47

Анонимен

преди 13 години

До 46Колко висока трябва да е водната кула, че да компенсира налягането в първи контур, което е над 140 атмосфери? Иначе в централна зала има съоръжения, които изпълняват функцията на водната кула и могат да компенсират налягането и обема на топлоносителя в първи контур. От друга страна ако по някакъв начин той се изпари, то обемът на оболочката е така изчислен, че налягането в нея да се повиши на около 5 атмосфери. От трета страна при ВВЕР когато няма топлоносител, спира и реакцията.

46

до 43

преди 13 години

Няма ли възможност да гравитационно подаване от водна кула? В Козлодуй знам че няма, по-принцип питам? Иначе за спиране със заклинване на всичките ГЦП... не ми се мисли, но като каза - колко време ще издържи реактора преди да разпокрие залата?

45

Анонимен

преди 13 години

РАЗГЕЛЕ!

44

Анонимен

преди 13 години

До ПД В първи контур има борна киселина, чиято концентрация се намалява в процеса на кампанията. В началото на горивната кампания е най-голяма.

43

Анонимен

преди 13 години

До 40Ако приемем, че спрат четирите ГЦП-та на някой от хилядниците и то така, че да заклинят валовете им и да няма циркулация на самоход и ако приемем, че в мига преди аварията са били на 100 % мащност, разбирай над 3 000 Гига Вата ТОПЛИННА, то ще ни е абсолютно безразлично дали от термичното разлагане на водата ще се получи водород и кислород или ТНТ.:))) Ефектът ще е забележим и незабавен.

42

Анонимен

преди 13 години

Aмин !Вчера в италианските вестници пишеше че морето около Япония е радиоактивно и рибата е отровна. Италианците се притесняваха да не вземе да дойде японската риба тук...

41

ПД

преди 13 години

36, Натрупването на водород във ВВЕР идва от самата вода (ако не ме лъже паметта се дисоциира сама - трябва да си поприпомня химията ... ) и с помощта на допълнителните химикали, които са насипани в първия контур. В този случай процесът е различен и не е толкова интензивен, както сигурно знаеш добре. ;-)Но иначе съм съгласен - технологичен *** е.

40

36

преди 13 години

Когато водата в 1ви контур спре да циркулира, или нивото е недостатъчно - сама вода поради висока температура може да започне да се разлага на кислород и водород....