55

Червената помия

преди 13 години

Преформулирам: Защо държавата създаде такива предпоставки у нас, че всичко е по-изгодно да се внесе отвън, вместо да се произведе и да се изнесе срещу печалба?Каква е икономическата логика, че ми се губи вече 20 години?Само не ми излизай с технологичната ни изостаналост.Испания БЕШЕ много по-технологично изостанала преди 30 години, а в Гърция и днес между селата няма асфалт, освем покрай морето.

54

Червената помия

преди 13 години

Проблемът, Бай Кольо, се нарича норма на печалбата.Да речем, на запад една стока струва 100 евро.Необходимо присъщите разходи за производството и, плюс транспорт и мита ,комисионни са 50 евро.Печалба-50 евро.Ако се вдигне заплатата на работника и разходите станат 75 евро, печалбата става 25 евро.За това никой не ще да вдига заплати.С изключение заплатите на специалистите във фирмата, но те пък ако са истински специалисти -отварят после своя фирма , и кръговрата се повтаря.А за държавните-няма..

53

бакал

преди 13 години

Не е у нас, защото БНБ са решили да печелят от него. Това не променя факта, че това злато е собственост на България.Другото изписано от теб е прекалено несвързано и няма връзка с обезпечението на лева с евро. Моля преформулирай въпроса си.

52

Червената помия

преди 13 години

А сега и един икономически.Защо не е у нас, и защо като сме със обезпечение , даже и в Евро, у нас е по-изгодно да отвориш квартална бакалница, да станеш дистрибутор на чужда фирма,да внасяш и да препродаваш, да продаваш инфраструктура и структуроопределящи отрасли и фирми, да даваш на концесии, да си просяка на Европа,вместо да произвеждаш с наследената си база след известна модернизация, да печелиш от износ , а не от комисионни, разпродавайки страната си?Отговарям:защото са продажници...

51

Бай Колю

преди 13 години

А какъв е проблемът евтината работна ръка да стане скъпоплатена?

50

$

преди 13 години

То всъщност затова и стана "кризата", заради анти-инфлационните игри и схеми в стремежа да се запази сегашната система на разплащане, банките, които са абсолютен въздух под налягане, в тях няма нищо освен електронни сметки и малко кеш за параван. Лемън Брадърс го доказа и оттам ефектът на доминото. Тоест стремежът на 50 човека в света и на няколко държави за запазване на статуквото доведе до "изкуствена криза", от която пак страдат само мишките. Тоест ние. Всичко останало е нон сенс. :)

49

Червената помия

преди 13 години

Плюшкин, не разбра иронията ми, но нищо.А за науката-ще ти дам *** пример.На времето, когато нямаше пластмасови бутилки и прохождащите частни фирми правеха безалкохолно в голями стъклени, правих проект за машина за външно измиване и сваляне на етикетите на бутилките в дребни серии.Всичко беше перфектно, с изключение на едно-струваше колкото няколко годишни работни заплати на работници,миещи ръчно.Има ли евтина работна ръка-няма нужда от наука.За това няма инвестиции, и за това е ниска заплатат

48

бакал

преди 13 години

За златния резерв - не съм сигурен, доколкото знам е на съхранение в някои чужди банки, откъдето изплащат на БНБ дивиденти.Относно "покритието" - БНБ оперира в условия на валутен борд и съответно българският лев е напълно обезпечен с евро.Това не са икономически въпроси.

47

offline

преди 13 години

"кУпюра" (от френски coupure от couper - режа) се пише не "кОпюра".... с едните се "купува" с другите се "копува" :)))

46

Червената помия

преди 13 години

Не говоря за тая война, а за тази, при която всичко младо и кадърно се изнася в западна посока , вече насърчавано и от родителите си.Войната по пътищата обаче има едно лошо нещо и едно хубаво.Лошото-загиват много невинни хора, спазващи закона.Хубавото-чисто физически намаляват "джигитите" на пътя и се увеличават по некролозите на стълбовете или в инвалидните колички.

45

Плюшкин

преди 13 години

Войната е мръсотия. И често си я изкарват на невинен. Може да се създаде могъща икономика просто като се въвеждат новите достижения на науката в производство, но не по събрания и лозунги, като се разпределят справедливо благата, а не по уравновиловка или предпочитания, от личности и като всеки съвестно си върши работата, с максимално възможно то него качество и когато всеки член на общесдтвото е доволен и работи от сърце за просперитета ни. Това са нужните неща, а не да изпотрепиш други страни.

44

между другото

преди 13 години

Като чуе някой , че анонимни американци предлагат ,а не изкупуват картини и скъпоценности на търговете по света - това вече ще да е инфлация на долара .

43

Червената помия

преди 13 години

39, прав си, благодаря за уточнението, но още повече ми се изправи косата....

42

Анонимен

преди 13 години

Ние сме си я обявили- по 1000 жертви на година от войната по пътищата.

41

Червената помия

преди 13 години

37,тя тая война я обявихме преди 21 година, и май Дянков е на път да я спечели скоро както е тръгнало...Но май ставаме все по-необитаема територия, населена все с кипящи от енергия трудостпособни пенсионери и преливащи от знания и ентусиазъм да работят за въздигането на държавата ни ***...

40

Анонимен

преди 13 години

Също така преди доста време имаше надпис : "банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката"

39

Анонимен

преди 13 години

Чисто математически ти пресмяташ 20000 по 12цента но копюрите са по 100$- 12цента значи имаме 200 по 12= 24$. Иначе другото е вярно.

38

Червената помия

преди 13 години

Приятел, пиши по-бавно, че Бакалина не смогва да чете толкова бързо...

37

до 34

преди 13 години

"Чудя се обаче, на кого да обявим ние война, за да си съвземем с държавни поръчки икономиката? " ....на себе си , друг начин ,територията да стане обитаема ?

36

Червената помия

преди 13 години

Бакалино, аз пък когато не знам нещо-чета.И сам си правя изводите.Но имам и нещо останало ми от социализъма.Чета и между редовете.Като толкова разбираш от икономика, кажи ми едно-къде е златния ни резерв в момента?И какво е покритието на банкнотите ни?