14

неиманяр

преди 13 години

Ако камъните са от римска крепост , вероятно са на държавата , обаче ако са просто камънаци , спокойно ще ти ги преотстъпят . :DМа пък може да извикаш някоя строителна фирма дето да има нужда от каменни блокове . :D За което естествено ще си платиш , че си им осигурил мат'рял де . Съвета ми е да не ги возиш до сметището ми да си направиш дувар с тях . :P

13

Тиберий

преди 13 години

Не обикновенния търсач изниса ценностите от България,тук за жалост господа арехеолозите са много по-страшни от търсачите,виджал съм как разкопават погребална могила с багер е това нормално ли е според теб?

12

фифи до 4

преди 13 години

А, ако докато копаеш основата на къща, намериш купчина глина и камъни, те на държавата ли са? А, ще ми докарат ли камион да ги разкарам? Иначе трябва да паля аутото и сам да ги извозвам до сметището? Дай съвет, че да не горя бензин на вятъра!

11

Даола

преди 13 години

Съдът трябва да бъде по категоричен при подобни случаи - тези хора изнесоха националната ни история и търгуват с нея!

10

фифи

преди 13 години

Честно казано аз съм си патриот. Но, ако намериш нещо и наистина си е твое, според мен не бива да го продаваш! Така ще загубиш и ти и народността ни! Мисля,ч е правилното разрешение е, между двете крайностти. И на пракитка става и вълкът сит и агнето цяло. Факт е, че държавата присвоява всяко от тия неща, но в древни времена не винаги е било така, а и сега има закони, които го регламентират. Но да продаваш миналото ни, това също глупаво. Защото с времето, стойността му нараства, като традиции,

9

Тиберий

преди 13 години

Приятелю,никак не е хубаво да кълнеш така.В България има нов закон според,който може свободно да си практикуваш хобито металдетектинг (както е във всички останли европеиски държави) стига,да не влизаш в арх.обекти и частна собственост,а това,че някои вече нарушават тези нормативи е отделен въпрос,но не е хубаво да слагаш всички,на който това им е страст по един знаменател.

8

емигрант

преди 13 години

*** държавата тя на всичко е собственик.Добре,че избягах от нея.Сега какво ще ги прави металотърсачите като ги присвои ще ги продава или ще ги ползва.

7

qwe

преди 13 години

Каня те на мойто село да покопаеш във външния ми ***, каквото си изкопаеш твое си, опаковай си го и си го занеси у вас.

6

AA

преди 13 години

Държавата плаща 25% за открити "иманета" в твоя собственост.

5

tarbo

преди 13 години

Ако от мен зависи, иманярите ще ги бесят над археологическите паметници, които са съсипали! *** гадове и вие и семействата ви!

4

неиманяр

преди 13 години

Пич , принципно си прав , обаче според българското законодателство не си. Квото и да намериш в двора си , то принадлежи на държавата за жалост. Би било добре , ако тя плащаше за намерените от хора антики в дворовете им , обаче не плаща , а ги третира като престъпници. В други страни тия неща са уредени , у нас са на заден план, затова и толкова се разпродават по чужбина антиките .

3

дсаас

преди 13 години

като прочетох заглавието си помислих, че са хванали 2-метров ***... отново блестящо...

2

Иманяр

преди 13 години

Я си гледайте работата ! Каквото намеря - мое си е. Да не съм го откраднал ?! То седяло два века в земята, аз съм положил труд до го изкопая, а сега се изживявате на много загрижени за `културно-историческото наследство`, а ?!

1

ИЯС

преди 13 години

Катох са известни защо не са съдени!