74

История на Балканите

преди 6 месеца

Юли 1875 г. избухва въстанието в Херцеговина. През август същата година босненците се вдигат на бой. През април 1876 г. българите въстават, а през юни Сърбия и Черна гора започват война срещу Османската империя. Великите сили имаха различни интереси в региона!!!

73

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 71. Прокарали са ти мозъка пре мелачката.

72

Мдааа

преди 6 месеца

С Берлинския договор, след Руско-Туслрската война, Румъния губи Южна Бесарабия, която е превзета от Русия, но получава Добруджа (която беше на България!!!)

71

Анонимен

преди 6 месеца

Академик Вера Мутафчиева доказа много факти с исторически документи за периода на Османска България. Тя викаше-какво робство, вие знаете ли какво е робство?! Всеки селянин си е имал животни, двор, къща, който е искал си е прокарал вода, което село си е искало си е построило читалище, училище, църква. Никой не е пречил. На световноизвестният историк-османист ли да вярвам или на вас?!

70

Г557дт

преди 6 месеца

Великите сили (Великобритания, Франция, Германската империя) не са доволни от Санстефанския договор, с който Руската империя разширява влиянието си на Балканите и Кавказ, на Берлинския конгрес искат ревизия, която ще бъде получена чрез Берлинския договор от 1878 г. На мирната конференция в Берлин през 1878 г. е решено Русия да признае независимостта на Румъния, да отстъпи териториите на Добруджа и делтата на река Дунав, включително пристанището Кюстенджа и малкия Змийски остров. Вместо това Русия пое южните бесарабски окръзи Кахул, Исмаил и Болград, които бяха присъединени отново към Молдова

69

Мнение

преди 6 месеца

Великите сили и Русия са си "делкали" територията на Балканите както си искат след войните! Всичко е борба за сфери на влияние между Великите сили и Русия. Ние сме пешките!

68

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 67. Стига глупости бе. Няма да ти минат номерата.

67

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 64. Отсякъде са били щото са били доброволци. Има ли значение ?

66

Анонимен

преди 6 месеца

Проследете какви сме паднали при шишмановци и какви излизаме от османците. Бедни и съдрани при шишмановци и богати при Османците.

65

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 62. Въри в Батак им обясни в очите твоите безмислени брътвежи. Прочети и защо именно се е обявила тая Руско-турско освободителна война в съгласие с Великите сили. Празноглавец.

64

Възмутен

преди 6 месеца

Какъв "вододел" бре, Радев? Кого дели водата? Българския народ ли? Ти го делиш!

63

Анонимен

преди 6 месеца

Не бе, абсурд да са били украинци войниците от Руската империя! Най-вероятно са идвали от Сибир, а не от земите на днешна Украйна. Логично ви е, а? От Томск са били. От Иркутск! От Красноярск! От Кривошапкино! От Владивосток! Защо императорът да взима войници от гъсто населената и близка до Балканите територия като Украйна, а да не вземе от далечен Магадан? Нали трябва да умрат от път войниците докато стигнат до Балканите. Нали и харч за логистика трябва да има! Защо да прати финландци?

62

Анонимен

преди 6 месеца

А Киро що се изнесе чак на Корал посред зима? Да не го заподозрат от посолството, че празнува 3 март мей би? Слабо присъствие, ако изобщо имаше такова, на ППДБ-то. Изпокриха се нещо.

61

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 59. Абе аз мога да гледам бе не можа ли да разбереш. бил си там в шестък.

60

Анонимен

преди 6 месеца

Османците ги изкарахте някакво кръвожадни касапи. Истината е съвсем друга. Седнете и прочетете малко от историческите извори. Османците са били силно дипломатично! За 500 години нито една война да няма на територията, докато в ония времена Европа буквално се е изклала. Освен това никой не е задължавал да носят фереджета, бурки и да приемат исляма. Имало си е църква, имало е за всички работа, земеделие, животни и т.н. Имате много изкривена представа за Османска България.

59

Анонимен

преди 6 месеца

До Истината!!! Хич. Само малко. В историята "историко" ако няма че много мириши.

58

Анонимен

преди 6 месеца

Бях там и видях викаха шепата копейки около копейката останалите българи негодуваха от простотията но е безсмислено да споря с копейки

57

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 54. Абе има клипове в Тубата всеки може да ги гледа кой какво. Какви са тия напъни не мога да разбера.

56

Истината!!!

преди 6 месеца

Русия нямаше как да победи в Руско-Турската война без подкрепата на Румъния, България, Сърбия и много други народи!!! Само за да мине през територията на Румъния, Русия им обещава Южна Добруджа. Всичко е сделки и интереси. Това с "освобождение" от добро сърце е измама и пропаганда. Русия се бори за влияние на Балканите, а не че много ни обича! Така уж "освобождават" и Украйна ... всичко е лъжа!

55

Анонимен

преди 6 месеца

До 49Ако не беше руският народ, сега щяхте всички да носите фереджета и бурки.. )))Има ли сме църква бе, ***, и 500 години не сме носили фереджета и до оставащият край на Османскста Империя през1917г.никой християнен е носел.ОБАЧЕ, ако бяхме 500год.по руско иго и помен нямаше да остане от българите.