41

Анонимен

преди 7 години

абе тия %-ти да не са взети от парламентите? ама там 15% ми се вижда множко като работа... сигурно са извадили тези дето въобще не ходят.

40

maloumnik

преди 7 години

После ревете, че не можете да си намерите работници. Искате да давате 500 лева на някой, да го изкривите от бачкане, да му обяснявате как няма пари и не може да му вдигнете заплатата и накрая на месеца да си ходите на почивка за 10 000 лева някъде. Е балъците свършиха.

39

гьгьг

преди 7 години

Що се притесняват за тази пуста минимална заплата. Ако не можеш ад плащаш, ставаш работник. Така и така има недостиг на работна ръка. Младите, които би трябвало да започват работа в БГ масово емигрират, така че няма проблем да намалим малко тези работодатели. Ако не си приспособим - айде чао! Писна ми работодателите само да мрънкат "Хем няма работници, хем заплатите са високи". Закривай "бизнеса" и на полето в Англия или строежа в Германия.

38

Работник с потник

преди 7 години

в турция държавата опрошава част от осигуровките на сериозни предприятия - дето нямат текучество.

37

Анонимен

преди 7 години

Пак не искат да дават пари, но от всякъде работодателите реват, че няма кой да им работи. Защо ли?

36

Анонимен

преди 7 години

Хората ше почнат вместо пенсии да си ползват застраховки и да си правят влогове за старини(от което банките ше богатеят ) ! Хитро , вместо средна работна заплата работодателя ше плаща колкото си иска и ще екплоатира в замяна на повече заплащане работниците си ,цените на стоките ше се вдигнат ,транспорт , каско, ток ,вода ,парно ! Абе европейски скотски живот - ставаш мислиш за пари , лягаш пребит от работа сънуваш пари , нали ви казвам европейски скотски живот !

35

Анонимен

преди 7 години

Минималната заплата веднага трябва със закон да стане 1000 лева!!Който може я плаща,който не може-фалира!!

34

Анонимен

преди 7 години

"Необходимите мерки са хората, които имат висше образование в рамките на държавната поръчка, да имат ангажимент да работят в България или в български предприятия за определен период от време", каза той.ахаааа яснооо значи искате да гоните децата още от средното образование??? Като направите университети платени и дадете стипендии с ограничение да работят в БГ 10 години след това, кое ще ме накара да остана тук още на 18 като имам безплатни университети в ЕС-28????

33

до 32

преди 7 години

Защото е просто. Либхер ако искаха да дават високи заплати щяха да си стоят в Германия.

32

Анонимен

преди 7 години

Ако е вярно това за несъответствието между производителност и МРЗ, значи нашият бизнес трябва да си изнася производството в другите страни, където съотношението го устройва. Ама май не се случва така... :) И защо никой не обелва дума за почасово заплащане, така както е в най-развитите страни без изключение?

31

Анонимен

преди 7 години

България е с петата най-висока минимална работна заплата. Всички сте за трепане. Затова сме най-бедната държава дори и от африканците.

30

Мирослав

преди 7 години

Ами кой ви пречи на вас да отпускате стипендии господа индустриалци? Вие искате "да се отпускат" стипендии, ама друг да ги отпусне и плаща и после да задължи завършващите да работят във ВАШИТЕ предприятия. Това е наглост. Като искате кадри, започвайте да плащате стипендии на учениците, на студентите още от първи курс - по този начин ще ги задържите тук и те ще дойдат да работят при вас после. Като ученик през 1987г. имах договор с предприятие, което ми плащаше много сериозна стипендия.

29

Анонимен

преди 7 години

Някой ще ми отговори ли защо в предприятието на " Либхер" в Пловдив ново и оборудвано с нови поточни линии последна дума на технологиите в което работят български работници е на първо мяст по производителностт и произведените в Пловдив хладилници са определени за на качествен продукт в групата "Либхер" в Европа получават 4 пъти по ниски заплати отколкото работниците на фирмата в Швейцария и Германия за една и съща работа дори българите са по висока производителност.

28

Анонимен

преди 7 години

Намалете ги тия заплати бре, пропих се с толкова много пари. Този месец спестих 30лв и се бапих много лошо.

27

Анонимен

преди 7 години

Може и така да е, но БВП-то е със колко пункта по ниско от средното за ЕС а за производителността на труда е отговорен пряко собственика на предприятието. Я да кажат колко е инвестирал един немец в машини предпазни средства, инструменти и прочие и колко нашите ''бизнесмени.'' Щом не им oтърват условията отиват в Китай както американците ходят защо не отиат свършиха се г л у п а ц и т е и търсят под вола теле.

26

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 21Ти да не си завършил мажоритарно Пернишката академия?Не, че ме инетересува, за един приятел питам...

25

Анонимен

преди 7 години

До Илкооще един , дето червената армия му е виновна за сегашното положение на евроатлантическа България, със стабилен африкански жизнен стандарт.

24

Шеф

преди 7 години

Имаше един виц за китайско предприятие, дето шефът казал - работата не върви добре, от утре всички ще работят двойно повече и за двойно по-малко пари. И без хън-мън. Хън Мън станал и си тръгнал. Та да не стане доста хън-мъновци да има, дето им е писнало да им е по-голям разход да работят (път, дрехи, храна навън, понякога даже сам си плащаш консумативи) отколкото да си стоят вкъщи и да бездействат.

23

Анонимен

преди 7 години

Чета коментарите, има светлина в тунела - след като хората проумяха , че сериозния бизнес иска и сериозни инвестиции, пише си го и в "Капитала" - не може с останалите производителни соли като техника отпреди 50 г. да се конкурираме с ЕС и да прехвърляме вината върху живата сила. Живата сила се наглася към новата техника , а не обратното - какво зависи от работника - каквото му дадеш - това работи, но не - "родните" ни бизнесмени трудно " откопчават" пари за инвестиции... за друго - да!

22

и какво толкова ?!

преди 7 години

Интересни предложения, но да не забравяме, колко е изкривена статистиката. Няма кой да работи и защо трябва да има, при положение че ролята отредена на България е на послушни слуги... Добре сме се напаснали в общата картина, нищо фатално.