Снимка: Automedia

През тази година Citroen чества своята стогодишнина и това е повод да се припомнят най-различни страници от славната история на френската марка. За една от най-мрачните напомня Алесандро Ренесис в DriveTribe.

По време на Втората световна война и колаборационисткото правителство във Виши големите индустриални компании във Франция са принудени да работят за германската армия. Citroen не е изключение - фирмата прави за вермахта транспортни камиони като Т45, пише Automedia.bg.

Но шефът на Citroen Пиер-Жюл Буланже не е склонен да помага на онези, които смята за окупатори на родината му.

Буланже, който е участвал в Първата световна война като авиофотограф и е награден за службата си с Ордена на почетния легион, измисля прост, но гениален план, за да саботира германците.

Под дълбока тайна той нарежда на монтьорите си просто да преместят маркера за маслото малко по-долу на щеката, така че камионите непрекъснато да карат с недостатъчно масло, без германците да могат да го разберат. Това, разбира се, скоро води до блокирали двигатели.

Буланже дори не се преструва, че сътрудници - през целия период на окупацията той категорично отказва да се срещне с Фердинанд Порше, бащата на германската автоиндустрия, и настоява да общува с германци само чрез посредници, никога лично.

След войната са разсекретени списъците на Гестапо с "врагове на Райха", които при евентуално съюзническо нашествие във Франция е трябвало незабавно да бъдат арестувани. Буланже е сред първите имена.

Мениджърът, чиято кариера тръгва от Michelin, има и друг огромен принос към Citroen - той замисля проекта за "много малък автомобил" - tres petit voiture, или TPV - който по-късно се превръща в легендарния 2CV. Буланже остава начело на компанията до смъртта си в катастрофа през 1950.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase