Снимка: AutoMedia.bg

Версията GT на Aston Martin DB4 е класически автомобил, който струва много скъпо и собствениците му рядко решават да се разделят с него. Сега обаче британската компания дава шанс на още 25 щастливци, тъй като обяви, че ще произведе още 25 бройки от редкия модел. 

Новите коли ще отговарят напълно на спецификациите на оригинала и ще се задвижват от 3,7-литров 6-цилиндров редови бензинов двигател с мощност 340 конски сили. Трансмисията е механична и работи с диференциал с ограничено приплъзване. Също като оригиналния DB4 GT, новите бройки ще са с пространствена рама и каросерия, изработена от алуминий.

От Aston уточниха, че новата производствена серия ще се отличава с по-добра динамика, по-качествени спирачки, по-добро управление и естествено, по-високо ниво на безопасност, но все още няма подробности по тези теми. От оригиналната серия DB4 GT са произведени едва 75 бройки, които днес се търгуват средно за над 3 милиона лири на кола на пазара на класически модели.

DB4 GT печели слава през 1959 година, когато сър Стърлинг Мос взима победата на "Силвърстоун" срещу много по-силна и титулована конкуренция в европейските GT надпревари. Производството продължава от 1959 до 1963, като само 4 от тези 75 коли са с олекотена конструкция. Сега от Aston Martin обявиха, че серийните номера и VIN номерата на новата партида ще продължат оттам, докъдето е стигнало производството през 60-те години, а новите коли ще са базирани точно на олекотената версия на DB4 GT.

Всяка една от новите 25 коли ще струва 1,5 милиона лири, а автомобилите могат да се поръчат директно в Aston Martin и клиентите ще получат новите си бижута преди края на 2017 година. Но нито една от новите 25 коли няма да получи хомологация за движение по обществените пътища, DB4 GT ще може да се кара само на писта.

Aston Martin обаче стартира нова 2-годишна програма за собствениците на DB4 GT, в която са включени писти в цял свят – от Абу Даби и Азия до Европа и Северна Америка. Собствениците на DB4 GT ще бъдат обучавани от професионални инструктори и пилоти, като сред тях има и победители в Льо Ман и всичко това ще е безплатно за собствениците на DB4 GT.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase