BMW Concept Active Tourer. Снимка: BMW

Инженерите от BMW разработват нова трансмисия, която ще бъде свързана с навигацията на автомобила.

Благодарение на специален контролер тя ще подсказва на скоростната кутия най-подходящата скорост, на която да се движи.

Електронното устройство ще взима под внимание няколко параметъра, сред които са движение по или срещу наклон, радиус на завой, ограничение на скоростта на даден участък, и ще предава цялата информация на автоматичната скоростна кутия. Тя от своя страна ще избира оптималната предавка, на която да превключи. Всичко това ще доведе до икономия на гориво.

Автомобилите на BMW вече дават възможност на шофьорите да избират няколко режима на работа – „Спорт”, „Еко” или „Комфорт”.

Новото устройство, което ще носи името "Интелектуално управление на мощността", ще използва навигацията и сензори, монтирани в предната част на машината. Очаква се "умната" трансмисия за първи път да бъде поставена на хибридните модели на BMW.

Освен това инженерите на баварците работят и върху инфрачервена система за отопление на автомобила.

Според замисъла на инженерите, панелите, които ще излъчват енергията, ще бъдат поставени във вратите и под краката на пътниците. За разлика от настоящите системи за отопление, новата ще бъде напълно безшумна, тъй като не използва въздухопроводи и вентилатори. Тя ще дава възможност автомобилът да се затопли за около минута.

В BMW считат, че инфрачервеното отопление може да бъде особено ефективно при хибридите и електромобилите на марката. То ще позволи запазване на енергията и по този начин ще увеличи пробега им само на електричество с около 30 %.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase