Шофьорите на BMW са най-агресивни на пътя според проучване. Снимка: BMW

Когато седнеш зад волана на BMW, явно адреналинът ти се покачва, а шофирането става по-агресивно. Това твърдение едва ли е новина за някого, но сега то официално бе потвърдено от анкета, организирана от Германския автомобилен клуб (ADAC).

Изследване на тази организация показа, че шофьорите на "баварци" са далеч по-агресивни на пътя от останалите. Поне на такова мнение са 50.6 % от участвалите в анкетата автомобилисти.

Второто място в тази класация е за собствениците на автомобили Mercedes-Benz (32.2 %), следвани от тези на Toyota (10.9 %) и Porsche (8.7 %).

Друг определящ фактор за поведението на шофьорите на пътя, според мнението на експертите от ADAC, е цветът на автомобила, който управляват.

Най-недружелюбни са водачите на черните коли (43.5 %). Далеч след тях се нареждат собствениците на автомобили, боядисани в сиво – 9.7 %. Почти всички анкетирани обаче са на мнение, че най-голямата заплаха на пътя са шофьорите на мощни коли.

По-рано тази година австралийската застрахователна компания AAMI направи собствено проучване, според което марката не играе роля за поведението на шофьорите на пътя. Експертите на тази организация бяха на мнение, че най-опасни са водачите на малки коли, които с агресивно каране компенсират размера на возилата си.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase