Снимка: AutoNOMOS Labs
fallback

Специалисти от Свободния университет в Берлин пуснаха безпилотен автомобил из улиците на столицата. През миналия уикенд той направи няколко обиколки в центъра сред общия поток от коли.

Автономният автомобил MadeInGermany е модифициран Volkswagen Passat Variant 3c. Той смело се придвижвал между площада пред Бранденбургската врата и Международния конгресен център и успял да преодолее общо 80 км.

Управлявал го компютър, а водачът зад волана, както и пътниците били само формално допълнение и застраховка в случай на проблеми с програмата.

Ако човекът зад волана натисне спирачката, електрониката се изключва и управлението на MadeInGermany се предава в контрола на шофьора. Но за радост на създателите такава необходимост не възникнала, съобщава Membrana.ru.

Германците са сигурни, че с времето автономните автомобили ще станат дори по-безопасни от „нормалните”. Сега рожбата им има пълна представа за ситуацията в радиус 70 метра (коли, пешеходци, здания и дървета, сигнали на светофарите).

За пътната маркировка следи черно-бяла видеокамера, поместена в огледалото за обратно виждане. Скоростта и ускорението се определят от акселерометри, а положението на автомобила се контролира с GPS.

Наличието на стационарни и внезапно появили се други препятствия се отчита от лазерни скенери на покрива и в броните, правещи около милион сканирания в секунда. И накрая светофарите и техните сигнали се определят и обработват от две цветни видеокамери. Освен това реакцията на автомобила робот е значително по-бърза от човешката.

MadeInGermany е първият автомобил, получил официално разрешение за автономно движение в Берлин и в Бранденбург през юни 2011 г. Е, преди това този Passat-робот е навъртял няколко хиляди километра по затворени пътища.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

az

преди 12 години

А какво правим с таксисжиите? А с тираджиите?

23

супер ТЪП

преди 12 години

А какво правим с катаджийте???

22

ЗИЛ

преди 12 години

А пък улиците на София ще ги превземе танк-робот. Танкът-робот ще се ориентира само с GPS и Google-Earth. В София маркировка няма. Танкът ще преминава по всичко, което прилича на улица. В случай на проблем с GPS-a или онлайн връзката с Google-Earth, default-опцията е "направо, пълен-напред"

fallback