Снимка: БГНЕС/ EPA

Местата за крипто търговия се разширяват бързо към деривати, надявайки се, че по-строгите регулации и обещанието за възвръщаемост с висок ливъридж ще привлекат предпазливите инвеститори на пазара, пише Financial Times.

Следващият месец холандското място за крипто фючърси и опции D2X ще стартира, докато базираните в Лондон One Trading и GFO-X планират да стартират в началото на следващата година. Те ще се присъединят към други нови участници в деривати като американската Kraken, която стартира базирано на Бермудските острови място този месец, за да се изправи срещу лидерите CME Group, Binance и Bybit за дял от процъфтяващия пазар.
Цената на биткойн се повиши с повече от 50% тази година до над 67 000 долара, а дериватите все повече са сърцето на пазара на цифрови активи.
Търговията с фючърси и опции представлява 71 процента от всички обеми на търговия с цифрови активи, според CCData. Отвореният лихвен процент, измерител на дълбочината на пазара, за крипто деривати надхвърли 40 милиарда долара за първи път тази година.

За много трейдъри привлекателността на дериватите се крие отчасти в това, че те могат да вземат големи заеми, за да увеличат своите залози, на пазар, където кредитирането беше смазано при пазарния срив през 2022 г. и все още не се е върнало. Големи заемодатели като Genesis, BlockFi и Celsius някога предоставиха кредит на инвеститорите, но се сринаха и не бяха заменени в мащаб.

„Дериватите ви дават ливъридж“, каза Джейсън Ърбан, глобален ръководител на търговията в Galaxy Digital.
След колапса на много крипто кредитори, „необезпеченото заемане изчезна в екосистемата и затова хората естествено искат да намерят начини да получат този ливъридж“, каза той.
Дериватите позволяват на търговците да получат експозиция към крипто токени като биткойн и етер, като същевременно поемат само малка част от разходите за закупуване на токена. Според уебсайтовете им, Bybit позволява на инвеститорите да заемат до 125 пъти, а Kraken до 50 пъти, стойността на първоначалния им залог.
Търговците казват, че борсите насочват вниманието си към дериватите, тъй като цената на биткойн се покачва, а пристигането на борсово търгуваните спот биткойн и етер фондове привлича нови инвеститори.


Нико Кордейро, главен инвестиционен директор в американския крипто хедж фонд Strix Leviathan, каза, че големите борси в САЩ са „агресивни“ в опитите си да получат повече обеми на своите места, като поиска да се обади и да покаже на търговците нови продукти и функции. „Да бъдеш регулирана борса е голяма работа“, каза той.
Лидерът на пазара, чикагската CME Group, постигна многократни рекордни обеми на търговия и открит интерес тази година, тъй като инвеститорите се стичат към регулираната борса, която пусна нови договори за деривати на фона на своята популярност. Те включват фючърси за биткойн петък, седмични договори, които съответстват на търговската седмица в Ню Йорк.
Дериватите също са привлекателни, тъй като на спот или кеш пазара за крипто сделки се плаща предварително, което оставя търговците изложени на опасност, ако сделките се объркат, като същевременно бързо изчерпва техните ресурси за търговия.

Кордейро каза, че обемите на CME процъфтяват, защото „това е мястото, където всички тези силно регулирани инвестиционни мениджъри могат да се изложат“, добавяйки, че „това наистина е единственото място, където можете да получите силна капиталова ефективност“ в САЩ.
Много инвеститори също избягват да търгуват с базовите токени от страх да не бъдат преследвани от Комисията по ценните книжа и борсите, която заведе поредица от съдебни дела срещу компании за предлагане на нерегистрирани ценни книжа.
Следователно нвите места, които са насочени към институционалните търговци, наблягат на тяхното съответствие с разпоредбите, в опит да накарат инвеститорите да се чувстват по-удобно.
„Ние сме единственото място в Европа, което може да предложи постоянни фючърси и може да има клиенти на дребно и институционални клиенти директно на едно и също място“, каза Джош Бараклоу, главен изпълнителен директор на One Trading. Групата е базирана в Лондон, но има регулаторен лиценз в Холандия, който й позволява да търгува в ЕС.
Компанията ще започне „интензивен маркетингов тласък в Европа“ през следващата година в опит да примами инвеститорите да търгуват там, добави Barraclough.
Междувременно Coinbase, листвана на Nasdaq, финализира закупуването на базирано в Кипър предприятие с регулаторен лиценз на ЕС, което ще му позволи също да пусне регулирани крипто деривати в блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase