Снимка БГНЕС

Революционна промяна въвежда в туризма министър Евтим Милошев. Той въвежда обезщетение за провалена почивка.

Парите ще се изплащат от туристически гаранционен фонд, който ще дава компенсации на клиентите при фалит на туроператорски фирми. Идеята е разписана в промени в Закона за туризма, които са публикувани за обществено обсъждане.

Според промените фондът ще е към туристическото министерство и ще поеме част от функциите му по отношение на туроператорите. Те вече няма да са на регистрационен, а на лицензионен режим, към който ще трябва да преминат до 8 месеца от влизане на промените в сила, пише „24 часа”.

Фондът ще стартира със заем между 5 млн. и 10 млн. лв., като е възможно да бъде отпуснат от банка, но парите може да се осигурят и от държавния бюджет.

Промените не премахват досегашните застраховки, но те вече няма да са задължителни.

Новата схема предвижда при обявяване на туроператорска фирма в несъстоятелност занапред клиентите ѝ да се обръщат за възстановяване на парите си към фонда, ако преди това застрахователят не им е покрил щетите.

Гаранционният фонд има и друга функция - ако фалирал туроператор има клиенти, намиращи се на екскурзия в чужбина, той може да организира връщането им в страната, като покрие тези разходи със средства от фонда.

Според регистъра на туристическото министерство у нас в момента има 1390 действащи туроператорски фирми, пише Стандарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase