Снимка: Pixabay

Производителите на храни, които вече свиха обемите на опаковките и повишиха цените на шоколада, за да се справят с тазгодишното поскъпване на какаото, бързо пренаписват рецепти, търсейки алтернативи на суровината, предава Bloomberg. Те бързо пускат нови продуктови линии и увеличават обемите си, тъй като търсенето на техните продукти без какао се покачва заедно с цената на какаовите зърна.

По данни на KnowledgeCharts цената на какаовото масло е близо до 28 000 долара за тон - повече от четири пъти по-висока от миналогодишната и приблизително равна на цената на бюджетен седан.

Алтернативите са с около 40% по-евтини, казва Аарон Бютнер, президент на отдела за хранителни решения в Bunge Global, което означава, че внедряването им може да помогне за запазване на достъпността на сладките лакомства в период на продължителна инфлация на храните, съобщава Investor.bg.

„Шоколадът често е импулсивна покупка“, посочва Найл Сандс, президент по търговско развитие и иновации в шведската компания за производство на алтернативи AAK AB. „В интерес на всички в бранша е това да се запази, а не шоколадът да се превърне в луксозна стока на висока цена“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase