Само преди три станахме свидетели на глобален IT срив, който засегна банки, летища, влакове, медии. Експертът по кибесигурност Христиан Даскалов предупреди, че винаги след отразяването на подобна атака следва вълна от измами на дребно.

"Мнозина, които се занимават с фишинг, ще се задействат и ще изпращат имейли на нашите пощи. Никой да не се доверява, ако не познават адресанта. Не отваряйте подобен тип съобщения и не сваляйте файлове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че засегнатият 1% компании при глобалния срив е свързан с критична инфраструктура. В България не бяхме толкова засегнати, тъй като не инвестираме достатъчно в киберзащита, посочи Даскалов.

По думите на киберексперта това не е атака, а инцидент, тъй като реални хора стоят зад процесите. Някой е опитал бързо да актуализира софтуерния пакет за киберзащита и е пропуснал преди да го инсталира на компютрите, да тества достатъчно съответния файл.

Синият екран ще продължим да го виждаме, когато Windows срещне проблем, който не може да бъде разрешен на момента. Същото се случва и при Linux, не само при Windows, стана ясно от думите на експерта по кибесигурност.

Даскалов уточни, че понякога се касае за коропоративен шпионаж, който прераства в корпоративен саботаж.

Той посъветва компаниите в България да имат план за действие при кризи и аварии от този тип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase