На много хора ще им се стори странно и нелогично да вземат заем, за да изплатят друго задължение. Това обаче може да бъде един доста интелигентен начин за спестяване на пари и за бързо погасяване на заем с висока лихва. Идеята тук е да замените скъпия кредит с такъв, който е по-достъпен и изгоден за вас.

Тази финансова стратегия, известна като рефинансиране, може да бъде опция както при големи ипотечни и потребителски кредити, така и при заеми за малки суми, каквито са бързите кредити например. Рефинансирането ви дава възможност да получите кредит при по-добри условия и съответно да спестите пари. Този подход може да ви бъде от полза, в случай че искате да плащате по-ниска лихва, да намалите месечната си вноска или да промените срока на погасяване.

Можете ли да рефинансирате бързи кредити?

Да, можете да направите това. Някои фирми за бързи кредити като Vivus предлагат атрактивни условия за рефинансиране на бързи кредити изцяло онлайн. За да се възползвате от тази възможност, обикновено трябва да кандидатствате за нов кредит за по-голяма сума, с който да изплатите вашето съществуващо задължение. Тук има два варианта в зависимост от условията, предлагани от дадената компания - можете да рефинансирате бърз заем от същия кредитор, от който сте го взели, или да изберете друг, в зависимост от това кой предлага по-благоприятните лихвени проценти и условия. Ако да речем имате заем във фирма X, но искате да промените някои от условията като срока на погасяване например, и ако фирмата позволява това. Ако пък вашият съществуващ дълг е към друга компания, но условията, които например Vivus предлага, са по-добри за вас, то тогава може да изберете да рефинансирате именно от Vivus, вместо от досегашната ви фирма. В крайна сметка най-важното е да намерите най-благоприятните лихвени проценти и условия за вас.

След като покриете първоначалното си задължение, ще започнете да извършвате плащания само по новия заем, който ще има различни лихви и условия за погасяване. В идеалния случай вашият нов кредит трябва да има по-нисък лихвен процент, по-ниски такси и по-добри условия за изплащане. Това ще ви помогне да спестите пари в дългосрочен план.

Преди да решите къде да рефинансирате бърз кредит, би било добре да направите проучване и да сравните оферти от различни компании. Имайте предвид, че може да не си струва да рефинансирате, ако почти сте изплатили първоначалния си заем.

 
Предимства на рефинансирането на бързи кредити

Рефинансирането на бърз кредит може да ви спести пари и да ви помогне да изплатите дълговете си по-бързо и лесно. Някои от предимствата на тази финансова стратегия включват:

• По-нисък лихвен процент. Някои фирми за бързи кредити имат доста високи лихви. Когато имаме спешна нужда от пари, може да вземем първия заем, който ни попадне, без да се замисляме много. Това често води до сключването на не особено изгодни сделки. Ако се окажете в тази ситуация, рефинансирането може да бъде добър вариант. Тегленето на нов заем с по-нисък лихвен процент ще ви спести пари, като ще намали общата сума, която трябва да върнете.

• Удължаване на срока за погасяване. Бързите кредити обикновено трябва да бъдат изплатени за кратък период от време. Това понякога може да доведе до затруднения в управлението на заема и вашите финанси, както и може да затрудни покриването на други основни разходи. Рефинансирането е идеалната опция в такива случаи. По този начин вие може да удължите срока на погасяване и да направите вашия дълг по-управляем.

Кога си струва да рефинансирате бързи кредити?

Рефинансирането на кредит има смисъл, ако ще ви спести пари или ще ви помогне да управлявате дълга си по-ефективно. Има определени условия и ситуации, при които рефинансирането на вашия бърз кредит може да бъде особено изгодно. Ето кои са те:

• Лихвата по вашия съществуващ кредит е твърде висока;
• Искате да удължите срока на изплащане;
• Искате да намалите плащанията си;
• Предпочитате да изплатите кредита си по-бързо;
• Имате няколко бързи кредита и искате да ги обедините в едно общо задължение;
• Трябват ви бързи пари назаем, но не искате да се ангажирате с още един кредит, тъй като вече имате няколко активни.

Рефинансирането на кредит може да не е подходящо за всеки. Има обаче някои ситуации, в които си струва да го обмислите, особено ако изплащате заем с твърде висока лихва.

Сравнете плюсовете и минусите на рефинансирането, за да видите как то може да повлияе на текущото ви финансово състояние. Направете проучване и намерете кредитор с най-добрите условия - включително по-ниски лихви и по-ниски месечни плащания - и внимавайте за възможни такси или неустойки. Като замените съществуващ кредит с нов, който има по-изгодни условия, вие потенциално можете да подобрите финансовото си състояние и да отворите възможности за по-добро финансово управление и стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase