Снимка: Pixabay

Инвеститорите отговориха на историческата изборна победа на лейбъристите, като изкупиха британски акции и тласнаха паунда към най-дългата му печеливша серия от четири години.

Индексът FTSE 100 нарасна с 0,4%, като строителите на жилища водят ръста. Паундът се покачи за седми пореден ден, покачвайки се с 0,1% до около $1,277. Доходността по десетгодишните облигации на Обединеното кралство спадна с два базисни пункта до 4,17%.

Надеждата е, че лявоцентристката платформа на Кийр Стармър поставя началото на нова ера на по-спокойна и по-умерена британска политика и че новото правителство е малко вероятно да види връщане към фискалните сътресения, които преобърнаха пазарите на облигации през 2022 г. Лейбъристите си осигуриха сериозно мнозинство в Камарата на общините, а Риши Сунак призна поражението си, като Стармър трябва да стане следващият министър-председател.

„След политическия удар от последните години, този резултат трябва да осигури на инвеститорите сигурността и стабилността, за които жадуваха“, каза Адам Монтанаро, фонд мениджър в Montanaro Asset Management.

С британските акции близо до рекордно високо ниво и изчезналата волатилност на облигациите, финансовите пазари на страната започват да изглеждат като бастион на спокойствието, особено във време, когато САЩ и Франция преминават през собствените си интензивни битки за лидерство, които заплашват политически сътресения.

„С политическите сътресения, които засягат други развити икономики по същото време, това огромно мнозинство може да представи Обединеното кралство на инвеститорите като нещо като политическо убежище“, каза Линдзи Джеймс, стратег в Quilter Investors.

Безмилостните послания относно фискалната дисциплина в Обединеното кралство оставиха инвеститорите уверени, че Стармър и неговият избор за канцлер Рейчъл Рийвс няма да направят нищо радикално по отношение на разходите или вземането на заеми.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase