Снимка БГНЕС
fallback

Пловдив вече е първи в страната по брой изградени нови големи къщи и апартаменти. През третото тримесечие на годината в града под тепетата са въведени в експлоатация 67 жилища с 5 и повече стаи, което праща на второ място София (63 жилища), сочат данните на Националния статистически институт.

Топ 5 по показателя за нови баровски имоти се допълва от София-област (48 нови жилища), Благоевград (45) и Варна (42).

Бургас пък е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В града на Христо Фотев от януари до март са въведени 597 апартаменти и къщи. На второ място с много близък резултат е столицата с 548 жилища. И в тази класация Пловдив заема достойното трето място с 581 жилища. Третото място е за област Варна, където са завършени 394 жилища.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1026, а новопостроените жилища в тях са 3475.  

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 78,5%, с тухлена ​- 16%, с панелна ​- 1,2%, а с друга - 4,3%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (79,1%), следвани от жилищните кооперации (12,9%).

Това напълно отговаря и на интереса на кандидат-купувачите. Те отчитат засилено търсене на луксозни къщи в крайните квартали на Пловдив, съобщава Марица.  Доскоро апетитен имот от 470 кв.м в "Остромила" се предлагаше срещу сумата от 550 000 евро. Къщата разполага с три спални, двор с басейн, беседка и лятна кухня с барбекю. Кухнята е с остров и складово помещение за продукти, с охлаждане, трапезария, просторен хол с камина и излаз към верандата, четем още в обявата.

„Особено силно търсене за подобен тип имоти започна по време на пандемията, когато хората разбраха, че имат нужда от повече пространство и по-големи домове. Започнаха да търсят къщи в близост до града. Тази тенденция се запазва, като забелязваме, че докато доскоро двустайните апартаменти бяха най-търсени, вече хората се насочват към все по-големи жилища, както и към тристайните апартаменти, които също постепенно стават все по-привлекателни“, твърдят експертите от имотните агенции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Наблюдател

преди 3 седмици

Много открадната пара се обръща в тухли и не само в Пловдив

7

Анонимен

преди 4 седмици

До Анонимен 3 - 50000? Пробвйа с 4000. То не са един и двама ;)

6

Анонимен

преди 4 седмици

До Анонимен 4- МИ халаууу да муй на чуейка е завиждааааач!

fallback