Снимка БГНЕС

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за БТА председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Няма една цена на козунака, тя се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия, обясни още Кукушева.

Тя отправи към всички потребители съвет да не се доверяват на "измислени майстори в интернет пространството", които обявяват невероятни цени с обещанието за изключително качество, както и да не се подвеждат от етикети „био“.

Какви са цените на козунаците в страната провериха кореспондентите на БТА.

Има поскъпване при козунаците в Бургас, но и намаляване на грамажите

"По-високи са цените на всички млечни продукти, включително маслото, които са основните съставки на козунака. Шоколадът също е със завишени цени, локумът е вече почти 10 лв. за килограм. Обикновено преди празника, спекулативно скачат цените и при яйцата и захарта, така че няма как браншът да не реагира", каза майстор-пекарят Деница Георгиева.

Например за 450 грама козунак, пълен с локум и орехи или със стафиди цената е 23,50 лв. На същата цена и грамаж е и козунакът с портокалови корички и шоколад. Цените им през миналата година бяха 21,00 лв., но при тегло 600 гр.

В пекарната от качествено брашно и хубави яйца се продават и чисти козунаци. За 350 грама цената е 13,50 лв., близо толкова е струвала бройката и миналата година, но за 500 грама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase