Снимка БГНЕС
fallback

Руски компании използват криптовалута, за да заобиколят санкциите, когато купуват стоки с двойна употреба, включително компоненти за дронове и друго високотехнологично оборудване, пише The Wall Street Journal.

"Самоопределил се като руски контрабандист в Китай получава запитване от производителя на легендарния автомат АК-47. Най-големият руски производител на стрелково оръжие, концернът "Калашников", се нуждаел от електрически части за безпилотни самолети, които били сред най-ефективните оръжия срещу украинската бронетехника.

Контрабандистът Андрей Зверев занесъл поръчката от края на 2022 г. на дистрибутор на електроника в Хонконг. САЩ се опитват да пресекат подобни сделки, а дори предпазващите се от санкции китайски банки блокират плащанията от Русия".

"Решението: Зверев използва криптовалутата Tether, за да прехвърли милиони долари от "Калашников" към доставчика", пише американската медия.

По този начин най-големият производител на малки оръжия в Руската федерация закупи електронни части за дронове, които принадлежат към стоките с двойно предназначение, които са обект на санкции от САЩ и ЕС.

Изданието обяснява, че Tether се е превърнал в един от стандартните методи за плащане на черния пазар в света. Властите имат ограничена възможност да проследяват използването на цифрова валута в света, за разлика от емитираните от правителството долари в банковата система.

"Русия все повече се обръща към алтернативни механизми за плащане, за да заобиколи санкциите на САЩ и да продължи да финансира войната си срещу Украйна", е заявил заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

В допълнение, руската крипто борса Garantex играе ключова роля в процеса на заобикаляне на санкциите, позволявайки на потребителите да конвертират рубли в Tether.

Браян Нелсън е добавил, че Министерството на финансите на САЩ иска от Конгреса да приеме законодателство, което ще му позволи да блокира транзакции в деноминирани в щатски долари "стабилни монети" като Tether.

Миналата седмица агенцията постави в черния списък базирана в Москва компания, която работи със санкционирана руска банка, която извършва плащания чрез Tether.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

тоти

преди 1 месец

Има ли нещо качествено от Руснака ...всичко е *** и копуватчужди яасти и ги пишат за свои!!

101

Анонимен

преди 1 месец

Как ще заобикалят, те си ги произвеждат сами. Или не? ;-D

100

Читател

преди 1 месец

Ами така е. За всичко за което не им изнася САЩ и Великия Запад налагат санкции. На това явление по време на соца ние които живеехме под контрола на СССР го наричахме диктатура. Нищо, че формата на управление на НРБ съвсем официално се наричаше ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА. И все така ,нищо ново под слънцето. Само се сменят държавите управляващи диктатурата.

fallback