Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите хотелски вериги, сред които Marriott International Inc. и Hilton Worldwide Holdings Inc., са на път да увеличат повече от два пъти присъствието си в Африка през следващите години, тъй като континентът преживява бум в туризма.

Marriott, която миналата година откри JW Marriott Masai Mara Lodge в Кения със стаи със средна цена от над 3000 долара на вечер, има повече от 138 хотела в процес на изграждане в Африка, докато Hilton има 72 обекта в процес на изграждане, според доклад на W Hospitality Group. Hyatt Hotels Corp. планира да добави още 11 обекта на континента, сочи докладът.

Базираният в Лагос, Нигерия, специалист в областта на туризма установи, че общият брой на хотелските стаи, управлявани от големите вериги на континента, се очаква да нарасне със 75% до 175 346 през следващите години. Очаква се повече от три четвърти от обектите да бъдат от по-висок клас или луксозни.

"Има огромна концентрация на нови хотели и курорти в луксозния и по-високия клас и почти нищо в икономичния и средния клас", казва в интервю Тревър Уорд, управляващ директор на W Hospitality Group. "Надявам се, че това ще се случи."

Сред последните попълнения на хотелската сцена в Африка са Nobu Hotels, които дебютираха на континента миналата година с филиал в Маракеш. Meliá Hotels International SA също отвори Ngorongoro Lodge в Танзания, където престоят обикновено може да се резервира за повече от 1100 долара на ден.

Държавите в Африка са готови да се възползват от ръста на туризма на континента след пандемията. Според специализираната туристическа компания Go2Africa през първите три месеца на 2023 г. търсенията в Google за африкански сафарита например са се увеличили повече от два пъти в сравнение със същия период година по-рано.

Въпреки това континентът представлява много малък дял от световната хотелиерска индустрия. Hilton, например, е открил миналата година почти 400 обекта. Само два от тях са в Африка. А от 560-те нови обекта, които Marriott открива през 2023 г., само четири са на континента, се посочва в доклада на W Hospitality Group, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

От 524-те обекта, които хотелиерите в момента планират да открият в Африка, повече от една четвърт се очаква да започнат да приемат посетители през тази година, казва Уорд. Останалите обекти се очаква да дебютират през следващите шест години, каза той.

"Много е трудно да се набира финансиране за хотели в световен мащаб, а когато се добави и факторът Африка, става още по-трудно", казва Уорд. "Разходите просто се увеличават и когато цената се повишава, докато се строи, става много трудно да се преодолее тази финансова пропаст."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase