Снимка 24 часа

32,50 лева за килограм удари агнешкото месо в пловдивски магазини 40 дни преди Великден, съобщи "24 часа". До празника цената още ще се вдига. Търговците обясняват високата цена с липсата на агнета. Но практиката показва, че с наближаването на всеки светъл празник у нас цените се вдигат вместо да се свалят, както става в съседна Гърция, да речем.

Там агнешкото в момента е 10 евро за килограм. Толкова е и ярешкото. "И ще пада още", заяви пред "24 часа" Томас Караманис, управител на голяма търговска верига в Комотини. Той прогнозира, че при тях цената на агнешкото преди Великден може да слезе дори на 7-8 евро.

"Това е най-светлият християнски празник. Трябва всеки да може да си позволи да сложи на масата традиционната храна", разсъждава Караманис.

Гръцкото правителство е въвело така наречената "Великденска кошница", която включва храни и деликатеси, типични за празника. Тяхната цена е смъкната значително и никой търговец не смее да я пипа. В противен случай го очакват жестоки глоби и дори затваряне на магазина.

Сега например по време на постите също има специална кошница с продукти, които са най-употребявани. Цените им са понижени с едно 40-50%.

Всичко това се следи строго от държавните контролни органи в южната ни съседка, извършват се непрекъснати проверки. Гласуван е и специален закон.

Гръцките търговци не могат да си помислят да скрият дадена стока, за да предизвикат изкуствен дефицит и оттам покачване на цените. "Веднага ще бъдат хванати, тъй като не само в магазините, но и в складовете се правят стриктни проверки", посочи Караманис.

На практика на значително по-високия си стандарт спрямо българите гърците консумират месо, което у нас минава за луксозно, срещу никакви пари.

"Все едно ние да си купуваме агнешко за 10 лева. Това е мираж", казват нашенци. И къде с ирония, къде с тъга допълват: "Гърците са го измислили - не само по отношение на купона, но и на контрола. А у нас спекулата на принципа "Ден година храни" е факт около всеки празник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase