Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Фирма за бързи кредити обявява, че цената на заема е 37,24%, а реално клиентите плащат 185%, стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев пред депутати от Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, пише „Труд“.

Например за заем от 2500 лв. фирмата взима такса от 426 лв. за експресно разглеждане на документите в рамките на деня. Освен това взима и такса от 1983 лв., ако клиентът не осигури поръчител на заема. Тези такси би трябвало да бъдат включени в годишния процент на разходите, който изчисляват фирмите за бързи заеми, но не го правят.

Така клиентите реално плащат много по-висока цена от тази, която предварително е обявена на фирмата.

Проверките на КЗП показват, че около 90% от проверените фирми нарушават правилата. Но по закон санкциите са между 3 хил. и 50 хил. лв. и реално не действат възпиращо за фирмите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 месец

Един приятел беше взел точно в зората на бързите кредити две и петстотин! Звъняха му ,няколко пъти го пребиваха ....нямаше нищо на свое име ,живееше при приятел .

48

Анонимен

преди 1 месец

Имам си кредитна карта и дебитна карта. Като купя примерно за 20 лева нещо в интернета и платя с кредитната карта, изчаквам един ден да ми дойде на сайта на банката тия 20 лева и това е без надценка и веднага ги изплащам от акунта на дебитната ми карта, без никаква надценка. Няма значение! С кредит картата мога да купя до 10 хиляди лева продукт и не плащам никакви наддадени стойности! Много е важно каква ви е банката и слага ли печалбарски надценки? Ако е крадлива бягай най - далече от нея!

47

09

преди 1 месец

Някой иска да вземе 2500 лв обаче трябва да плати разходи в размер 2409 лв. И после трябва да върне 2500.Има ли въобще хора които се хващат на тая наглост. Да се забранят такива фирми това е лихварство от най висша форм. Така ще се спаси някой които не може да си направи сметката

fallback