Снимка БГНЕС

Традицията в Ню Йорк да се трупат торби за боклук на тротоара за извозване отива в историята, след като от вчера всички 200 000 предприятия в Голямата ябълка са задължени да поставят торбите си с боклук в кофите за боклук, както отдавна правят общините в цялата страна и по света, предаде Асошиейтед прес.

Това изискване е следващият етап от усилията на града да ограничи това, което администрацията на кмета Ерик Адамс нарича "24-часов бюфет за плъхове" с боклуци по тротоарите, съобщи БТА.

През август градът започна да изисква от ресторантите, магазините за бързооборотни стоки и баровете да използват здрави кофи за боклук със сигурен капак, а през следващия месец разшири обхвата на това изискване и за веригите магазини.

Сега всяко градско предприятие трябва да спазва изискванията. През есента това изискване ще бъде въведено и за жилищните сгради с девет или по-малко жилища.

Премахването на купчините боклук, трупани пред по-големите жилищни сгради,  все още е в процес на изпълнение. От пролетта на 2025 г. всички сгради в няколко квартала в Манхатън ще бъдат задължени да използват външни съдове като част от пилотен проект.

Миналия месец Адамс обяви, че в крайна сметка градът ще пусне камиони, които могат да вдигат и изпразват големи улични контейнери, които ще са необходими, за да се съберат всички отпадъци от сградите с голям брой хора.

Макар и да са често срещани в други градове, те ще бъдат нещо ново за нюйоркчани, свикнали с гледката на санитарните работници, които ръчно изхвърлят торбите.

Според Адамс, който е поставил в центъра на вниманието си борбата с гризачите в града, търговските отпадъци съставляват почти половината от милионите килограми отпадъци, събирани от града всеки ден.

Градските власти ще отправят предупреждения към фирмите през първия месец от влизане в сила на новите норми, а през април ще започнат да издават фишове за глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase