Снимка БГНЕС

Хотелиерите използват инфлацията и недостига на работна ръка, за да повишат цените предсезонно. Скорошно проучване разкрива, че 60% от хотелите ще зарадват клиентите си с до 10% поскъпване. Има и по-лоша новина  - цели 16% планират увеличение с между 10 и 20%. Само 20-ина процента от анкетираните ще запазят цените. Съвсем малък е делът на хотелиерите, които смятат да предложат по-евтини нощувки, пише "Сега".

Всички тези данни са част от национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, проведено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE). То показва също, че 2/3 от участниците в анкетата се надяват да увеличат приходите си с до 20% спрямо миналата година.

Сигналите от съседните ни държави също не са добри за туристите - показват поскъпване. Вероятно това окуражава българските хотелиери да тестват още прага на поносимост на клиентите - местни и чуждестранни.

Хотелиерите оправдат непрестанните поскъпвания с познати аргументи - недостиг на работна ръка, обща инфлация, растящи разходи за заплати. 38% от участвалите в допитването посочват, че липсата на кадри е основен проблем. Всеки четвърти се оплаква от непрестанно променящи се условия и невъзможност за дългосрочно планиране, за 17% поскъпването на потребителските стоки и услуги е водещо предзвикателство. 13% твърдят, че за тях най-тежкият удар е отливът на туристи от традиционни пазари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase