Снимка БГНЕС

България се нареди сред около 40 държави, които разчитат на експертна помощ от Института за глобална промяна на бившия британски министър-председател Тони Блеър.Договорка за застъпническата роля на един от най-известните политици на Великобритания към страната ни бе постигната на международния форум в Давос, където Блеър разговаря с премиера акад. Николай Денков.

Конкретни параметри за нея все още не са съобщени, освен че България ще се възползва от експертизата на неговия институт по въпроси като борба с корупцията, специални служби и въвеждането на изкуствен интелект в управлението на държавата.

Изглежда обаче, че ангажиментите към страната ни са част от по-голям план на ръководената от Блеър организация за навлизане в Европа, след като в продължение на години работеше предимно с държави от Африка и Близкия изток. Преди време тя откри свой офис в Брюксел и започна да наема за консултанти добре познати на европейските институции имена като бившия финландски премиер Сана Марин например. В навечерието на отварянето на подразделението ѝ в белгийската столица Блеър имаше среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но източници тогава разкриха, че двамата са говорили за войните в Украйна и Близкия изток, а не за приоритети на правителства, които са или могат да станат клиенти на института му.

“Едно от първите неща, които казвам на всеки премиер или президент, е: “Имате ли план?”. Защото която и да е държава има нужда от посока, в която да се движи”, казва Блеър пред “Файненшъл таймс”. Авторитетният финансов вестник се опита в края на миналата година да хвърли светлина върху разрастващата се дейност на ръководения от бившия министър-председател институт.

Според изданието приходите на организацията за миналата година са достигнали до 140 млн. долара, като значителна част от тях идват от съветване на чужди правителства, пише "24 часа". Обикновено Блеър осъществявал първия контакт с техен лидер, след което изпращал представители на института си да работят в съответната държава, които често оставали на терен и ако въпросната власт се смени. Подобни проекти вече имало на почти всички континенти. В Африка например консултират 16 държави, сред които Кения, Сенегал, Гана, Руанда и Малави. Вече имаме списък с чакащи правителства, които искат да се включат в програмата, казва 70-годишният бивш премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase