Снимка: БГНЕС/ЕРА

Добивът на нефт и газ в САЩ е в подем, но политиките, които се налагат сега, могат да застрашат енергийната мощ на страната - предупреждава водещата търговска група в отрасъла.

Тази отрезвяваща прогноза бе представена от Американския петролен институт (API), когато в столицата на страната се провежда годишно събрание, на което се изтъкват най-важните политически приоритети на фона на опасенията от изменението на климата и конфликтите по света, които засилиха напрежението по отношение на доставките на изкопаеми горива.

Производството на петрол в САЩ достигна рекорд през 2023 г. и е на път да се покачи до нови върхове през тази година, според прогноза на правителствената Администрация за енергийна информация. Това е донесло реални дивиденти за американските потребители и индустрията, но е резултат от дейността на предишни администрации, която може да бъде отменена, заяви президентът на Американския петролен институт Майк Сомърс пред представители на индустрията, конгресмени и други участници в събитието на няколко пресечки от Капитолия.

"Вашингтон е на път да съсипе американското енергийно предимство, подкопавайки го с недалновидни политики и враждебност към американския петрол и природен газ", каза Сомърс.

В отделно интервю той предупреди, че администрацията изпраща сигнали и провежда политики по начин, "който посява семената за следващата енергийна криза".

Според анализ на API Щатите са увеличили производството си с около 1,6 млн. барела на ден, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност - исторически висок показател. Въпреки това 1 милион от тези барели идват от частни земи, а 500 000 - от договори за наем в морето и на сушата, продадени по време на предишни администрации. Като цяло договорите за наем на нефт и газ, сключени под ръководството на Байдън, могат да дадат резултат едва след години.

Байдън е подложен на все по-голям натиск от страна на активистите за климата да блокира проектите за добив на нефт и газ, които се смятат за несъобразени със затоплящия се свят и спешната необходимост от постепенно намаляване на използването на изкопаеми горива.

Целият анализ четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase