Снимка Bulgaria ON AIR

"Апелирам Министерството на финансите да спрем да си говорим през медиите, а да направим среща. Това не се случва. Ние вече се обърнахме към партиите, защото ставката на ДДС се решава в комисия и след това в пленарна зала", обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "Денят ON AIR" по повод разговорите за изсветляване на бранша.

Пред Bulgaria ON AIR Алибегов уточни, че имат много идеи, но никой не е питал за тях.

"Как да разберем, че някой иска нещо от нас? Ние сме браншови организации, всички ни познават. В последните три години комуникацията с правителството е почти нулева. Ние не мислим, че нашият бранш е сив. Тези етикети, които г-н Василев ни лепва, не знам на какво се базират. Ако министър Василев иска да прокара нещо в този бюджет, свързано с хотелиерство и ресторантьорство, няма как да се случи без да седне да го обсъди с бранша", категоричен е председателят на БАЗ.

Не повече от 10-15% от сектора е в сенчестата част, изтъкна гостът, като добави, че това е нормално за всеки един друг отрасъл.

"Навсякъде има недобросъвестни, но такива етикети никой не лепи. Това противопоставяне на г-н Василев е от ден едно. Следващата му идея е да плащаме по банка всички заплати. Невъзможно е, не всяко населено място има банкомат", обясни той.

По думите на Алибегов 30% от персонала в момента е от трети страни - временно зает.

"За което и да се съгласим от това, което иска министър Василев, влизаме в нарушение. Защо да прехвърляме административна тежест на клиентите? В нощния бизнес, който работи три пъти седмично вечер, на колко трябва да са осигурени хората?", попита той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase