Студентите в Обединеното кралство са изправени пред безпрецедентно покачване на наемите на фона на рекордно търсене на квартири, докато стойността на заема за издръжка, предназначен да покрие разходите за живот, стагнира.

Много студенти изпитват трудности да намерят стаи на достъпни цени, тъй като наемите са скочили с повече от 8% като цяло тази година в сравнение с 2022-23 година, се казва в проучване на фирмата за услуги за недвижими имоти Cushman & Wakefield. В някои случаи увеличенията са значително по-високи, достигат до 30% и повече.

За стая наемът седмично е скочил до 200 лири при нормални 120-14 лири досега. За етаж от къща или по-голям апартамент собствениците искат от 1500 до 2000 и повече лири.

Има увеличение с почти 390 000 студенти, нуждаещи се от настаняване през последното десетилетие, а това съчетано с нарастващите оперативни разходи, високата инфлация и намаляващия процент на осигурени нови легла, води до голям скок на наемите.

Междувременно проучване на Националния съюз на студентите е установило, че нараства нуждата от работа на непълно работно време сред студентите, за да си помогнат при справянето със спираловидните разходи.

Почти всеки пети от трудещите се студенти е работил повече от 20.00 часа седмично, като повече от една трета казват, че това има отрицателен ефект върху обучението им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase