Преработвателите на слънчоглед алармират, че са пред фалит и настояват за мерки от страна на държавата.

"Ситуацията е много сложна. Разполагаме с достатъчно количество слънчоглед. България годишно произвежда около 2 млн. тона. За вътрешна консумация са необходими около 250 хил. тона. Цялото останало количество е предназначено за експорт. В България са създадени мощности за производството на около 3,5 млн. тона слънчогледово олио. Необходимостта от суровина за България наближава 4 млн. тона. Разчитаме основно на суровината, която се произвежда в България", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев.

До началото на войната не е било възможно да се закупува слънчоглед от Украйна поради наличието на експортна такса.

"Украйна е най-големият производител на слънчоглед и може да се разчита на по-големи количества, които бихме могли да доставим. Разчитахме миналата и тази година на внос от Украйна. Правеха се различни опити да се блокира. Основно забраната засягаше пшеница и царевица. Слънчогледът, под натиска на България, беше включен в забранителния списък", посочи още Янев.

По думите му много силно и директно е влиянието на външните цени на пазара в България, а ефектът от забраната е никакъв.

Тази година добивите на слънчоглед са по-ниски и себестойността ще бъде по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase