Снимка: БГНЕС

Нискотарифният авиопревозвач Wizz Air е изправен пред принудителни действия от страна на Органа за гражданска авиация (CAA) на Обединеното кралство в условията на лавина от жалби на клиенти. Тъй като много пътници не получават помощта, която им се полага, CAA се ангажира да гарантира, че дължимите суми ще бъдат изплатени, съобщи сайтът Simpleflying.

Според изявление, публикувано тази сутрин от CAA, проблемите, с които се сблъскват Wizz Air и нейните пътници, продължават от известно време. Британският регулаторен орган отбелязва, че "поддържа контакт с Wizz Air от няколко месеца" по повод оплаквания на клиенти относно нарушаване на правата им при закъснения или отмяна на полети.

Пол Смит, съвместен временен изпълнителен директор на CAA, заяви:

"Авиокомпаниите трябва да изпълняват задълженията си към пътниците, когато отменят или забавят полет. Ние няма да се поколебаем да се намесим, ако смятаме, че авиокомпаниите постоянно не изпълняват това."

Пътниците се оплакват по-специално от липсата на съдействие при осигуряването на алтернативни полети в случай на отмяна на полети. Това представлява неизпълнение от страна на Wizz Air на задълженията, свързани с правата на пътниците, и следователно попада в обсега на CAA като главен авиационен регулатор на Обединеното кралство. Той се надява, че с предприетите от него действия по прилагане на закона ще се постигне положителна промяна в политиката на Wizz Air.

След съобщението на CAA, Wizz Air се ангажира да предприеме действия в отговор на мерките на CAA, като подписа договор с регулатора за поемане на ангажимент. По този начин превозвачът ще работи по ангажиментите си за намаляване на броя на отменените полети, както и за подобряване на начина, по който обработва исковете за обезщетение. Директорът на Wizz Air UK Марион Жофроа заяви:

"Миналото лято, подобно на всички авиокомпании в Европа, Wizz Air се сблъска с безпрецедентни оперативни предизвикателства, породени най-вече от външната среда, включително смущения в РВД, ограничения на летищата и недостиг на персонал по цялата верига на доставки. Полетите твърде често закъсняваха или се отменяха, управлението на смущенията претоварваше нашите вътрешни и външни ресурси, а обработката и изплащането на исковете отнемаше твърде много време."

След като се поучи от предизвикателствата на миналото лято, Wizz Air инвестира над 90 милиона паунда (117 милиона долара), за да подобри дейността си, така че да бъде в по-добра позиция, ако тази година възникнат подобни смущения. От оперативна гледна точка, компанията е увеличила капацитета на самолетите и е работила върху това да направи разписанията и списъците си по-устойчиви, като същевременно е въвела подобрения в обслужването на клиентите, като например автоматични възстановявания на суми.

CAA ще продължи да следи Wizz Air.

Преразгледаните политики на Wizz Air след действията на CAA включват кратки срокове за възстановяване на суми в рамките на седем дни при плащане в брой или един ден, когато пътниците изберат кредит за бъдещо пътуване. През следващите месеци CAA ще следи Wizz, за да гарантира, че тези промени имат желаното въздействие.

Регулаторният орган ще работи с Wizz Air и за да гарантира, че неизплатените искове за обезщетение, при които заявленията на закъснелите пътници са били неправилно отхвърлени, са изплатени. Това се отнася за полети, които заминават или пристигат в Обединеното кралство на или след 18 март 2022 г. Въпреки това, пътниците, които не са получили компенсация и са били обезпокоени преди тази дата, също имат възможност да възобновят случаите, които CAA също ще наблюдава, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase