fallback

В двата програмни периода България е бенефициент на близо 3,6 млрд. евро в проекти в пътния, железопътния, речния и морския транспорт, каза началникът на отдел "Програмиране" в Оперативна програма "Транспорт" инж. Ивета Колева в предаването "Денят ON AIR".

Тя открои няколко знакови проекта, които са променили придвижването на стоки и хора. Това са магистрала "Тракия" от София до Бургас, автомагистрала "Марица" до турската граница, 101 километра от магистрала "Струма" - участъкът в Кресненското дефиле. От пътните проекти се открояват и магистрала "Европа" от София до Калотина.  

При проектите по жп инфраструктурата продължава изграждането на линиите Пловдив-Бургас и Елин Пелин-Костенец.  

"Започна изграждането и на участъка Волуяк-Драгоман. Това са цялостни направления, по които се работи. Те са по Трансевропейската мрежа и трябва да бъдат завършени у нас до 2030 годи", обясни инж. Колева.  

Тя допълни, че по оперативната програма са завършени също проектите за модернизация на Централна гара София, гарите Казичене, Подуяне, Бургас и Карнобат.  "Предстои да се завърши ремонтът на гарите Стара Загора и Искър до края на 2023 година", каза още инж. Колева.  

По думите ѝ тези проекти целят да се постигне бърза, екосъобразна и качествена жп услуга със скорост от 160 км/ч.  

"В проекта Пловдив-Бургас се премахват прелезите и се изграждат подлези и надлези. Така ще се избегне опасността от катастрофи с товарни автомобили и пешеходци", каза още инж. Колева.

Тя обясни, че програмата покрива и проекти в морския и речния транспорт. Това са трафик-центровете във Варна и Бургас, където денонощно се следи трафикът в акваторията на Черно море. Тук е и системата за управление на речния трафик по река Дунав, както и модернизираното оборудване на ИА "Проучване и поддържане на река Дунав", където е доставено хидрографско оборудване за поддържане на корабоплавателния трафик в българския участък на реката.  

Друг важен проект е и метрото в София.  

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Да допълня...

преди 11 месеца

Изпуснали са плавателния канал от Русе до Варна.Тези 3.6 милиарда няма да стигнат само за проектирането.А за пътнически кораби по Дунав нещо ? И тях са забравили.

3

Анонимен

преди 11 месеца

Конкурси за участие има ли ?

2

Анонимен

преди 11 месеца

Много за крадене - нищо ато работа. Къде е Северна България в тия проекти ? Никъде нали ?

fallback