Снимка: БГНЕС

Употребяваните автомобили са поскъпнали средно с 1,3% през февруари спрямо предходния месец и средната цена е 29 125 евро - нов рекорд за всички времена, сочат данните на най-големия онлайн автомобилен портал в Европа - AutoScout24, който има над 10 милиона потребители и е с повече от 2 милиона обяви за продажба.

Поскъпването става още по-голямо в сравнение със същия месец на миналата година - от февруари 2022 г. превозните средства са поскъпнали с 9,1 процента. Автомобил втора ръка струва средно с 2436 евро повече от преди година през февруари.

Цените на употребяваните електрически коли в момента вървят в обратната посока, като в сравнение с пика през септември 2022 г. са паднали с 19 процента. В същото време предлагането се увеличи през февруари. Според AutoScout24 делът на електромобилите в общия пазар все още е твърде малък, за да могат спадовете сега да прекъснат тенденцията за покачване на цените.

 Пазарът на употребявани автомобили все още е доминиран от тези с двигатели с вътрешно горене и при тях средните цени се покачват. При дизеловите средната цена е 29 696 евро, а при бензиновите - 26 787 евро.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase