Снимка: БГНЕС
fallback

„Критични липси на природен газ няма да има. Дълго време подценявахме Турция като опция. Сега тя става голям хъб, който миксира газ от Иран, Азербайджан и Русия и го препродава. В момента много страни от Източна Европа купува оттам“.

Това коментира пред bTV енергийният експерт Иван Хиновски.

„Около войната цената беше спокойна. След като „Газпром“ спря доставките, лятото цената скочи много високо. В момента цената е по-ниска от предвоенните времена“, обясни той.

Доставките на втечнен газ трудно се регулират по произход. Идва карго с малтийски флаг, разтоварва го в Гърция, но може да е руски. Въпреки че се купува от турска компания, в микса може да има руски“, допълни Иван Хиновски.

„България изпусна една голяма възможност преди време. Може да превърнем в хранилище бившият резервоар на Галата. Това беше прекрасна възможност да имаме второ хранилище с по-малко капацитет от Чирен“, коментира още енергийният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 1 година

седнал *** да оплаква германците. Винаги са били добре и пак ще са. Бълнува деиндустриализация. Ха ха ха

76

Анонимен

преди 1 година

южен поток беше спрян от ЕС! Даа! Урсула не ни разреши да станем газов хъб!

75

Турция

преди 1 година

Пусна АЕЦ Акую, Турция става хъб. Да не говорим, че за едни куфарчета с пари, Тиквата спря южен поток с 4 тръби и АЕЦ Белене. Сега можеше България да продава ток и газ на Европа, ако не беше Тиквата и компания около него. Киро *** и той натам е тръгнал, за тия пусти куфарчета, ще продаде и хората

fallback