На 14 ноември 2022 г., в Гранд Хотел Милениум, София, бяха отличени организациите и постиженията в България, които осигуряват многообразна и приобщаваща работната среда, не допускат дискриминация и изграждат едно по-добро и устойчиво обществото. Форумът „Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“ се организира за първи път от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) в партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Над 100 бизнес лидери, членове, партньори и приятели на СЖББ присъстваха на официалната церемония и подкрепиха финалистите и победителите. 45 бяха инициативите, които се бориха за престижните отличия. Водещ на събитието беше популярният актьор Владимир Михайлов.

„Като банка на Европейския съюз, ЕИБ подкрепя разнообразието, равнопоставеността и приобщаването не само поради неоспоримите ползи за бизнеса, които носят, но и защото наистина ценим тяхната сила да обогатяват нашата среда. Разнообразието и приобщаването обхващат всичко, което ни прави това, което сме. Насърчаването на тези принципи е от съществено значение за успеха и развитието ни и отразява смисъла на ЕС. Оценяваме високо партньорството си със Съвета на жените в бизнеса в България за този пръв по рода си национален конкурс и поздравяваме всички участници. Надявам се инициативата да се утвърди през следващите години и да вдъхновява още повече български компании. Разнообразното и приобщаващо работно място е ключът към това да имаме по-ефективни колеги, по-иновативни решения и по-голяма мотивация и ангажираност”, споделя Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

„Има много причини да подкрепяме тази кауза, но основната е една. Ние сме бизнес ‎организация и няма и минимално съмнение, че многообразието е добре за бизнеса“, споделя Цветанка Минчева, председател на Управителния съвет на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. „Поставихме си много амбициозни цели: ‎да съберем, оценим и дадем платформа на най – вдъхновяващите постижения за ‎разнообразие, равнопоставеност и приобщаване, но не само, целта ни е да създадем среда и ‎възможности за тяхното репликиране“, добави тя.

Аксенчър България и VMware България са отличените компании в категория вдъхновяваща инициатива за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място. УниКредит Булбанк е победителят в категория вдъхновяваща инициатива на работодател в подкрепа на работещите родители, на семейството и децата. Интерланг и Фондация живот със синдром на Даун грабнаха приза за вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания съответно в стопански и в нестопанския сектор. L’Oréal България триумфира в категория вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти. Престиж бе обявена за компания шампион в представяне на жени на ръководни и лидерски позиции.

 

Съветът на жените в бизнес в България връчи и няколко специални награди. А1, МБАЛ Св. Панатлеймон и УМБАЛ Медика бяха специално отличени за приноса им в подкрепа на работещите родители с проектите за безплатни детски градини и занимателни центрова за всички техни служители. Momsanity е стартиращата организация, която получи Специална грамота от СЖББ за вдъхновяваща инициатива в развитие. Тяхната мисия е да помагат на майки, които минават през труден следродилен период.

Голямата награда на организаторите - Отличителен знак на СЖББ, беше присъден на Асарел Медет за програмата „Заедно с теб“. Инициативата обхваща децата от асарелски семейства, които са се сблъскали с тежко житейско изпитание – ранна загуба на майка или баща. В случай, че единият от родителите в семейството почине, децата от 1 до 12 клас могат да кандидатстват за месечна стипендия. Подкрепата на компанията може да бъде продължена също и по време на висшето образование в случай, че младежите изберат приложима в дружеството специалност. За изминалите 23 години са подкрепени общо 135 стипендианти - ученици или студенти, като 37 от тях по-късно са започнали работа в компанията.

С провеждането на конкурсната процедура СЖББ за пореден път потвърждава своя ангажимент да продължи да работи за насърчаване на равенството и многообразието,  да популяризира добрите практики и програми за насърчаването на професионалното развитие на жените и израстването им в мениджърски позиции, да подкрепя младите специалисти и таланти, за да реализират потенциала си в България. В тази насока организацията си постави за цел да следи и ключови показатели по темата. В рамките на официалната церемония бяха представени резултатите от Националното представително проучване за равнопоставеност, многообразие и приобщаване, проведено от социологическа агенция „Тренд“ по инициатива на СЖББ.

Някои от водещите резултатите са, че 49% от участниците смятат, че мъжете и жените в България не са равнопоставени в професионално отношение, а 39% отговарят, че няма достатъчно жени предприемачи в България. Според проучването 66% виждат необходимостта жените в България да бъдат насърчавани да създават собствен бизнес, а 69% вярват, че фирмите в България трябва да има програми подкрепящи равнопоставеността. 73% от участниците в проучването са убедени, че трябва в България да има програми, насочени към млади момичета, които да ги насърчават да се развиват кариерно или да бъдат предприемачи.

В края на събитието, Съвета на жените в бизнеса в България обяви старта на първата в страната сертификационна академия за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Цялостната концепция и обучителната програма са плод на ползотворното партньорство между организацията и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Академията е естествено продължение и на учредените от Съвета първи Национални награди за „Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase