Снимка: БГНЕС
fallback

„Газпром” е пред фалит, защото изнася големи количества газ към Китай на много ниски цени, смята енергийният експерт Иван Хиновски.

„Топлинната енергия представлява сериозен проблем за България от гледна точка на поскъпването на природния газ. „Топлофикация София" ще изпитва много сериозни трудности. Тя не направи никакви усилия да диверсифицира използването на други горива, освен природен газ. Цената, която КЕВР определи и прогнозата за ноември – спадане с около 4%, говори, че до Нова година не очакваме промени. Всички газови хранилища в Европа са пълни. Това е основният фактор за спадането на цената”, уточни той пред Novanews.

Oще по темата

И поясни, че въпреки всичко не прогнозира скок в цената на топлото от 1 януари.

„Ситуацията, в която Европа се намира, е доста усложнена. Вчера имахме среща с работодателите и служебното правителство. Дадоха ни ясно да разберем, че работят по въпроса и ще направят всичко възможно да предадат на новото правителство необходимата информация за подсигурените доставки на газ. В момента предвидимостта е осигурено до края на декември. Временното правителство успя да удължи срока, в който бизнесът ще бъде компенсиран. Какво ще се случи от януари не се знае. Бизнесът не може да планува цените си, ако компенсациите не продължат”, обясни Васка Бакларова, председател на Съюза за стопанска инициатива.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 1 година

Фалитът е джендърско понятие на гнилия Запад! Във Велика Русия фалити няма!

88

Па съм я бе

преди 1 година

Ще ме уморите от смях бе,хиновския.Къде ги смучеш тия пръсти?

87

Анонимен

преди 1 година

всъщност газпром в момента прави рекордни печалби за всички времена, не знам този човек по какво е "експерт", явно поредния бг лаладжия

fallback