Снимка: БГНЕС

Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена рафинерия у нас "Лукойл Нефтохим Бургас" ще спре работа. Това каза председателят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов пред БНР. По думите му е възможно да се търси внос на петрол от други държави, но това ще отнеме време.

По  думите му засега не съществува заплаха „Лукойл Нефтохим Бургас“ да спре работа.

"Но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистика, нито технологии са отработени", каза той и допълни, че, ако спрат танкерите, спира и "Лукойл".

Според него е възможно да се осигурят доставки на петрол от други държави.

"За кратко, може да има алтернативни, но дали ще извадим 90 или 93 или 95 процента никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще се преработва", посочи още Шарафутдинов, според когото, ако руският петрол спре внезапно, ще има проблем.

"Нефтовете са много голяма смеска и с много широк диапазон на качество. Преработвали сме някои нефтове и можем да го правим, някои не сме. Има и такива, които не могат да се доставят. Те са битуминозни и изобщо не могат да текат - венецуелският, например. Никой не може да каже дали е възможно или не, докато не кажат: "Ето ти нефта, виж дали можеш", обясни той.

"Ние имаме много сложни системи за инженерните разчети, за да кажем теоретически дали е възможно. После трябва да бъде отработена логистиката, технологията, цената на въпроса, да се намерят танкери, някой да ги застрахова и да ги докара дотук. Накратко - можем да преработваме алтернативни, но дали ще извадим 93 или 95%, никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще работим", допълни Шарафутдинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase