Снимка: БГНЕС

В дългосрочен план печелим от спрените доставки на природен газ, защото най-накрая ще обърнем внимание на диверсификацията. В краткосрочен план губим от това, че нямаме готови опции, а наличните, водят до по-високи цени,  коментира пред БНР доц. Атанас Георгиев, декан на стопанския факултет на Софийския университет.
Той допълни, че в момента газовите пазари в Европа са много притиснати откъм предлагане, затова високите цени над 200 евро ще се задържат до края на годината.

"Вече ще говорим за газов пазар, различен от това, което сме виждали. Ако се намерят алтернативни доставки, които да бъдат с по-дългосрочни договори, могат да се постигнат по-добри нива", каза Георгиев.

Според него трябва да се намерят решения, които да подпомогнат индустриалните потребители, но и да се даде сигнал, че това е пазарната конюнктура и държавата няма какво повече да направи.

"Важно е да се обърне внимание към мерки, с които потребителите на енергия могат да бъдат превърнати в произвеждащи потребители, като се премахнат административните мерки и те да могат да изграждат свои мощности за потребление. Този процес да се подкрепят мрежите, които ще почувстват натиск от това, че ще има по-голяма непредвидимост", каза Георгиев.

Той подчерта, че заплаха е не толкова спирането на газовите доставки към България и други страни, а към общия пазар.

"Ако напрежението се запази, ако няма край на войната и санкциите продължат, това ще доведе до инфлационни ефекти, които ще засегнат всички потребители, които ще са повече от преките енергийни ефекти, които в момента виждаме", предупреди Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase