"Ако руският газ към Европа спре, оставаме без 150 млрд. куб. м. Този дефицит няма как да бъде запълнен", заяви енергийният експерт Васко Начев за "Денят ON AIR".

Енергийният експерт в студиото прогнозира, че следващите 2-3 зими ще са изключително тежки именно заради създадения дефицит.

"Тази дупка ще остане незапълнена. В енергетиката нищо не става от днес за утре! Всеки проект отнема години, в най-добрия случай", подчерта Начев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, руският нефт е трудно заменим, защото всяка рафинерия работи с точно определен тип.

"Не можем да вземем от Румъния – казват го хора, които нямат представа от тези неща. Много близък до руския е нефтът от Иран. Не е лесно да бъде подменена или сменена доставката на едно количество с друго от различни места", изтъкна енергийният експерт.

Начев не вижда в строенето на нова ядрена централа алтернатива на руския газ.

"Една барака да построите, ви отнема повече от година време с всички разрешителни! Представете си ядрена централа! Недоумявам как с лека ръка може да се говори по този начин. Разбирам, че трябва да бъде внесена доза спокойствие за хората, но не бива по този лек и елементарен начин да се поднасят нещата. Всеки с елементарна представа от тези неща би трябвало да е наясно, че това нещо ще отнеме едни 7-8-10 години", посочи енергийният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase