Снимка: Bloomberg
fallback

Посланиците на страните членки на Европейския съюз са се съгласили да изключат седем руски банки от системата SWIFT. Ударът обаче пощади най-големият кредитор в страната – „Сбербанк“, както и друг, който е частично притежаван от руския газов гигант „Газпром“, съобщава Bloomberg.

ВТБ и „Банк Россия“ са сред институциите, на които ще им бъде забранен достъп до финансовата система, която позволява извършването на трансакции за трилиони долари навсякъде по света, съобщават запознати.

Другите институции от списъка на ЕС са „Банк Откритие“, „Новикомбанк“, „Промсвязбанк“, „Совкомбанк“ и „ВЭБ.РФ“, съобщава Investor.bg.

Отсъствието на „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ показва нивото на тревога у страните за последиците за Европа от финансовата изолация на Русия, особено когато става въпрос за енергийни доставки.

Решението за изключване на някои руски банки от международната система за съобщения SWIFT, използвана за трансакции на стойност трилиони долари, беше обявено през уикенда в съвместно изявление на САЩ, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

Великобритания е един от основните двигатели за налагане на забрана на няколко руски банки да използват SWIFT и призовава за пълна забрана на SWIFT за Русия.

Отрязването на Русия от SWIFT се смяташе за недопустимо от някои европейски държави поради потенциалните щети, които може да нанесе на собствените им икономики, някои от които разчитат в голяма степен на руския петрол и газ. ЕС и САЩ търсят варианти за смекчаване на въздействието върху свързаните с енергетиката трансакции, като например изключването на някои от най-големите руски банки от тази конкретна мярка.

По-рано в понеделник от администрацията на руския президент Владимир Путин признаха, че засилените западни санкции заради инвазията в Украйна оставят своя отпечатък.

"Икономическата реалност се промени значително", заяви говорителят Дмитрий Песков пред репортери в Москва в понеделник. Това са тежки санкции, те са проблематични. Но Русия има потенциал да компенсира щетите, пояснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Някой

преди 2 години

Театър. Един голям политически театър за да оберат хората до последната стотинка. Ако наистина искаха да им навредят икономически щяха да изключат всички. Но без плащания няма газ и нефт. Русия е третия по големина износител на нефт в Америка. Америка без нефт няма да остане, но ЦЕНАТА ще скочи много. Това неминуемо се отразява на всички други стоки. И в този случай Байдън с цялата си администрация ще излетят като ято лястовички от белия дом. Затова и ще продължат да имитират санкции.

25

Меркел

преди 2 години

Ми липсва. Тя единствена видя опасността от една нова Сирия или Авганистан в сърцето на Европа и със светкавичната си реакция изненада всички - и Путин и американците и украинците. Това беше големия шанс. Но Украйна вместо да се възползва от шанса си има неутралитет , като Швейцария, който целия свят да пази, за да избегне световна война и ядрена катастрофа се подлъга да бъде превърната в кървава плачка.

24

тъжен факт

преди 2 години

Путин на руски значи пътник...

fallback