Какво следва след обстрела на Украйна?
 
"От гледна точка на природен газ - нямаме никакви резерви. Състоянието е такова, каквото би трябвало да е към пролетта - изчерпано, с минимален внос от Азербайджан и всички останали количества, които получаваме на цената, която определя всеки месец "Булгаргаз" и КЕВР на природния газ, който купуваме от "Газпром". Нищо позитивно не ни очаква", заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.
 
Той информира, че ако ние в момента купуваме природния газ от Русия за около 530 долара на 1000 куб. м., цените, които е дал Медведев, са 2000 - 2500 долара за Европа.
 
Запитан дали ще имаме 100% спиране на доставките на газ към България, Еленков каза: "Възможностите са две. Едната е много голямо увеличение, а другата - да спрат доставките на природен газ за България. Ако спрат доставките, идва въпросът кой и защо забави газопровода за получаване на азербайджански газ през Гърция. Трябва да се търси отговорност".
 
"Трябва да се приготвим за това, че този газопровод няма да бъде въведен в действие от 1 юли 2022 г. Трябва да направим всичко възможно да намалим новото закъснение", уточни Божков.
 
"Цяла Европа трябва да иска незабавно суспендиране на търговията с емисии, защото това е един от факторите, който оскъпява електрическата енергия", отбеляза енергийният експерт.
 
Целия разговор гледайте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase