Снимка: БГНЕС

Поевтиняване на горивата в началото на януари очакват от Газовата и петролна асоциация заради намаляването на цените на суровия петрол на световните пазари.

От началото на 2021 г. бензинът поскъпна с над 32%, като през последните дни на декември средната цена вече гони 2,50 лева.

Сред масовите горива най-сериозен е скокът при газта, който за година скочи с 50 стотинки и стигна 1,40 лева за литър.

Метанът, който не е масово гориво у нас, държи рекорда по поскъпване. Цената му се удвои - от под 1,30 лева за килограм в началото на годината днес средно вече надхвърля 2,50 лева, съобщава bTV.

„Съществува един тренд надолу на суровия петрол, който вероятно ще се отрази в следващите дни и на цената на горивата. Според мен поевтиняването на нашия пазар може да се случи още в началото на следващата година“, прогнозира Светослав Бенчев от Газовата и петролна асоциация.

През 2022 г. експертите прогнозират, че цените ще са обвързани с коронавируса. При локдауни и затваряне на икономики търсенето намалява и цените падат.

От Асоциацията на малките търговци очакват през 2022 г. цените да вървят нагоре, но не се наемат с точни прогнози.

Коментари Напиши коментар

17

Ясно е!

преди 5 месеца

И нито един журналист не се е заел да анализира сериозно, защо се вдигнаха цените на горивата по цял Свят?? Няма ли поне един читав? А е толкова елементарно. Цените се вдиднаха защото Байдън изтегли САЩ от пазара и конкуренцията при горивата. А остави Путин и арабите да контролират цените! И друго да им обясня, защо световните цени наскоро леко паднаха: Ами защото Байдън освободи резерва за горива на САЩ. А сега журналистите да помислят ако им позволено, какво ще стане а резерва попривърши?

16

Хахах

преди 5 месеца

В БГ нещо да поевтинееголям смях. Вкл.цените на стоки и услуги, които са повишени заради поскъпване на горивата не се коригират никога в посока надолу , при евентуално намаление на горивата. Запазват се и веднага се вдигат отново при ново увеличение на цените на горивата било Тони до предходно достигнати стойности. Няма закони за борба със спекулата. Няма нищо.

15

Шефа

преди 5 месеца

Тая нема да стане никога.миналата година газта беше 0.84ст. Сега 1.44ст.колко е инфлацията??????????