Снимка: БГНЕС
fallback

Тол таксите на камионите за движение по пътищата ще трябва да зависят и от емисиите вредни газове. Това предвижда промяна на Директива на ЕС, която беше одобрена от Съвета на ЕС на първо четене. Предстои промените да бъдат приети от Европейския парламент на второ четене, преди да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.

Целта е да се намали отделянето на въглероден двуокис (CO2) в атмосферата и да се стимулира използването на екологични превозни средства, пише Труд. С промените от страните членки се изисква да променят таксите за ползване на пътища от тежки превозни средства в зависимост от емисиите на CO2. Данните за вредните емисии ще се взимат от техническите характеристики на съответното превозно средство. Първоначално схемата ще се прилага само за най-големите камиони, но постепенно ще обхване и други видове тежки превозни средства.

Страните от ЕС сами ще решават дали тол таксите или винетките за колите да зависят от екологичните им характеристики. Но тол таксите и винетките в страните от ЕС за фургони и микробуси също ще трябва да зависят от екологичните им характеристики от 2026 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

анонимен

преди 2 години

Правилно за пътищата,но ние дишаме вредните газове.

8

Анонимен

преди 2 години

Пътищата в България са разрушени от тежките камиони, а не от газовете от ауспусите на колите

7

Док

преди 2 години

Ако автора беше дори някакво жалко подобие на журналист щеше да си направи труда да провери за минута в мрежата и да открие, че и сега в България ставката е различна в зависимост дали камиона е Евро 1,2,3,4,5,6 и тн., като най-малко плащат Евро 5 и нагоре - 11ст/км, а най-много Евро 1 - 16ст/км, което си е доста голяма разлика. Ама понеже журналисти няма, с малоумнаатта си статия внушават, че всички плащат еднакво.

fallback