Снимка: Pixabay

Няма съмнение, че криптовалутите смущават взаимодействията между системите на централните банки. В бъдеще ще има разлика в начина, по който ще се финансираме. Дебатът за финансовата система ще продължи, а криптовалутите не са истински валути, а са криптоактиви и затова приличат на другите финансови активи. Това каза Мария Демертциз, заместник директор на института в Брюгел, работила в ЕК, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Много е важно криптовалутите да се третират като активи от регулаторна гледна точка, защото няма да успеят да предизвикат стабилните валути.

„Има по-добри валути и не толкова добри валути, но крипто може да предизвика по-нестабилните валути, по начина, по който се използват в националните страни.“

Криптовалутите предизвикват по интересен начин финансовата система, но няма да предизвикат публичните пари.

Те имат своята роля в икономиката, но няма да ѝ въздействат по никакъв начин. Не може да съществува свят, където биткойнът е по-популярен от еврото, допълва заместник-директорът.

Децентрализацията на финансите се вижда се във волатилността на цените на част от активите в различните класове на криптосвета в последния месец. Ако криптовалутата стане значима част от финансовата ни система, всеки евентуален ръст може да има отражение върху финансовата стабилност. Регулаторите ще се тревожат за финансовата стабилност.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase