Снимка: Bloomberg

Енергийната криза в Европа се премества на север. Скандинавският регион е изправен пред влошаваща се ситуация, тъй като намаляващите водни ресурси възпрепятстват производството на водноелектрическа енергия.

Цените на електроенергията на север бяха пет пъти по-високи през този септември, отколкото преди една година. Това засяга всички, от енергоемки фабрики и мини до студенти, които се борят със сметките си. Инфлацията се ускорява.

Северната част на Европа не успя да се спаси от глобалния недостиг на природен газ и въглища, като намаляващите водни резерви ограничават най-важния източник на електроенергия в региона. Швеция разчита на 52-годишен завод, който гори петрол, за да има ток в страната, а местно предприятие се опитва да убеди промишлените потребители да пестят енергия на фона на приближаващото студеното време.

"Комбинацията от ниски нива на водните резервоари и също толкова малко газ в Европа създава перфектна буря, а високите цени заради нетните квоти за горене на въглища създават допълнителен натиск“, каза Матс Персон, търговски ръководител във Fortum Oyj. „С новите захранващи кабели към Германия и Обединеното кралство голямата волатилност в цените, които видяхме в Европа, навлизат и в скандинавската система.“

Норвежките нива на водни запаси са в най-ниската си точка от повече от десетилетие. Докато през последните няколко дни валеше дъжд, ситуацията в югозападна Норвегия беше толкова лоша, че мрежовият оператор Statnett SF отправи предупреждение към търговците в понеделник, като каза, че балансът на мощността е на “2” по скала, при която “5” е нивото, при което се разпределя електроенергията. Това е частта от страната, която има най-голям капацитет на резерви, както и връзки с Германия и Дания, както и нов кабел, който стига до Великобритания.

Резервите бяха на 52,3% на 20 септември, което е най-ниското ниво за този период от 2006 г. насам. Това предизвиква безпокойство, имайки предвид, че сме само няколко седмици преди повратна точка, когато резервоарите спират да се пълнят и започват да намаляват, което обикновено се случва през късната есен.

„Обикновено резервоарите се пълнят по това време на годината, но и през август, и през септември имахме сериозни жеги и много малко валежи“, каза Андерс Гаудестад, вицепрезидент по управление на електроенергията в Agder Energi. Данните за наличността на водата са толкова важни за пазара на електроенергия, колкото са и тези за европейските нива на съхранение на газ. Европейският газ скочи до рекордните 100 евро (116 долара) на мегаватчас в петък и се търгува на около 95 евро в понеделник сутринта.

Няма достатъчно вода за износ на електроенергия както на континента, така и във Великобритания, каза Сигбьорн Селанд, главен анализатор в индустриалния консултант StormGeo Nena AS. Вероятно Великобритания и Ирландия са най-силно засегнати от недостига на газ в световен мащаб и са лишени от електроенергия.

"Идеята да бъдем като зелена батерия за Европа някак си пропадна за тази зима“, каза Андре Густавсон, анализатор в шведската компания Skelleftea Kraft AB.

Според него най-лошият сценарий е, ако скокът на цените удари икономическия растеж, точко когато компаниите започват да ограничават производството.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase