Снимка: Bulgaria ON AIR

Скок на цената на дървата за огрев. Кубикът струва средно между 90 и 120-130 лв., а на места достига 200 лв., алармират зрители.

Анализ на Изпълнителната агенция по горите показва, че пазарната цена, на която общините и държавата продават дървесината от горите си, не се е променяла - около 50 лева от склад или 25 лева от гората.

"Цените се определят от пазара, но и от това, че над 80% от българските гори са публични - общинска или държавна собственост. Ценообразуването на ниво предоставяне добива на дървесина се определя по един полуадминистративен - полупазарен начин", обясни директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев в "България сутрин".

По думите му целият марж на увеличение идва от самия пазар, от самите фирми, от бизнеса. Счита се, че пазарът е твърде либерализиран, защото дава възможност на фирмите да определят правилата в гората и да оказват натиск върху служителите, каза Дунчев пред Bulgaria ON AIR.

Проверки на ИАГ на терен в Ихтиман и Копривщица показали, че се допускат и много незаконни сечи. От 4-5 граждани, които са си закупили дърва, един единствен е предоставил фактура и документи.

"Имаме огромен сив сектор в дърводобива. Длъжни сме да конфискуваме дървесина и дърва, които нямат документи. Наложи се в Ихтиман да конфискуваме дървата на обикновени хора, които са платили, но без превозни документи и фактура", заяви Дунчев.

По думите му незаконна сеч си има тривиално, като тя се засилва по време на отоплителния сезон. А бракониерите вече се хващали много трудно в гората. По документи също се крият количества.

"В момента има изключително голямо търсене на дървесина за строителство, търсене на дървесина от дървопреработвателните предприятия, търсене на пелети. Това високо търсене е комбинирано със засиленото търсене на международния пазар. Това огромно търсене на дърва не може да бъде компенсирано от дърводобивните фирми. Кметовете също се заиграват с дървесината. Всичко това води до дефицит на дърва", разясни ситуацията директорът на ИАГ.

Според него тоталната либерализация на пазара би била много опасна заради алчното отношение към гората. Сече се по-малко в сравнение с годишното нарастване на гората. Имало около 1-2 кубика, които се секат незаконно. Основният проблем бил неуважителното отношение към горите, стана ясно още от думите му.

"На практика горите не изчезват, но на места прекалено интензивно се изсичат определени гори за сметка на други - по-недостъпни. Изкуствените плантации рано или късно страдат от екологичните фактори", подчерта Дунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase