Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие започва нова програма, специално насочена към малкия и средния бизнес, творческите индустрии и стартиращите предприятия в производството.

Тя е с подкрепата на Паневропейския гаранционен фонд, чиято цел е насърчаване на инвестициите и намаляване на негативните последици от пандемията от COVID-19.

Новата програма е в размер на 40 млн. евро и предвижда отпускането на директни заеми с по-ниски от стандартните изисквания за обезпечение и самоучастие, в зависимост от проекта и бизнес историята на кандидатстващите фирми.

Кредитите за компании с творчески дейности, които са сред най-засегнатите от пандемията, са до 500 хил. лева. Основни предимства са намаленото изискване за обезпечение и минимално самоучастие – 10% от размера на търсения заем, съобщиха от ББР.

Новосъздадените компании без кредитна история, които са с най-затруднен достъп до финансиране, могат да кандидатстват за заеми с таван от 250 хил. лева, без да е нужно да залагат имуществото си или да търсят платежоспособен съдлъжник. Гаранция за банката ще бъде закупеният чрез заема актив.

Малките и средните предприятия от всички сектори, които не попадат в другите два сегмента, също могат да се възползват от по-добри условия по заемите: от 100 хил. до 5 милиона лева, за срок до 10 г. и гратисен период до 18 месеца. За тях е предвидена възможност за финансиране без обезпечение и с намалени изисквания за собствено участие – 2 пъти по-ниско от стандартните нива.

Лихвите по заемите и по трите програми ще бъдат с отстъпка заради покритието от гаранцията на ЕИФ.

Компаниите вече могат да подават своите заявления за кандидатстване онлайн на сайта на банката www.bbr.bg или на място, в офиса на ББР в София, на ул. „Дякон Игнатий“ 1.

Коментари Напиши коментар

26

Зуек

преди 1 година

Някой питаше: Откъде пари за структури и кампания на Киро и компания? Ми ето откъде! От ББР!

25

Марин

преди 1 година

БКП отново са на власт и почва втора част на кредитните милионери. Пак ще се раздават пари на наши хора, после следва хиперинфлация, за която ще обвинят предното правителство. Добре, че си купих апартамент.

24

T

преди 1 година

После има да се чудите що олиото ви е 10 лева бутилката. То с такова раздаване и печатане на пари може и едно евро да стане 10-20 лева.