Снимка: Pixabay
fallback

В рамките на три месеца повишението на цените на горивата беше с около 7%, а в рамките на година е около 22% в зависимост от вида им, съобщи Светослав Бенчев от  Българска петролна и газова асоциация пред bTV.

По думите му от 6 месеца има тенденция за поскъпване на горивата, от около месец има стабилизация.

"За да има повишение, или понижение на цените на пазара, трендът в цените на международния петрол трябва да бъде постоянен в продължение на 10-15 дни, уточни експертът. Това се дължи на цената на суровия петрол.

Потребителят от касовата бележка може да види колко е цената на самата суровина, на труда и на това, което държавата прибира като акциз и ДДС. Ние няма къде много да оперираме в тези 60% акцизи и ДДС и тези 30%, които остават за всички останали разговори“, обясни Бенчев.

Той отрича да има спекулативно поскъпване на горивата у нас през лятото.

"Обратна тенденция на поевтиняване едва ли ще има, защото през последните години не се проучват нови находища за природен газ и за нефт, а потреблението ще продължава да се повишава, което ще води до повишаване на цените", прогнозира представителят на Българска петролна и газова асоциация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 2 години

радев -фигурантът на мутрите ВЪН

72

фигурант

преди 2 години

това е началото!какво съм ви приготвил по-нататък?кирчо и асенчо обещаха да ми пълнят пликовете. искам да задмина боковите кюлчета!а пък какви самолети ще ви купя и как ще ги свалям с пилотите защото са по-добри от мен

71

Анонимен

преди 2 години

Вменяемите политици слушат Путин много внимателно. Преди дни той каза, че за наблюдаваното повишение на цената на газа на еесовските борси, вина има предишното русофобско еесовско управление. ФРГ няма проблем, тъй като германските политици са сключили дългосрочен договор с Русия и "Газпром" продължава да продава газ на Германия по $220 за 1 000 куб. м.

fallback