Снимка: БГНЕС

Продажбата на дребно на водка в Русия през първата половина на 2021 г. е намаляла с 4% в сравнение със същия период на миналата година и съставлява 344 млн. литра. Информацията по този въпрос е публикувана от бизнес изданието РБК, което се позовава на данни от Националната рейтингова агенция (НРА).

По данни на агенцията, в сравнение с първата половина на 2019 г., продажбата на водка е намаляла с 3%. Изследователската компания GfK, която отчита покупките на около 20 000 руски домакинства, е регистрирала по-значително намаляване на продажбата на водка с почти 8% в сравнение с първата половина на 2019 г., пише изданието, цитирано от БГНЕС.

Според същата компания, делът на домакинствата, купуващи водка, неизменно се снижава от 2016 г. насам. В същото време средното потребление на семейство остава стабилно – почти 6,5 литра водка годишно.

Според анализаторите на НРА, миналата година продажбата на водка е била подкрепена от пандемията: обявените неработни дни поради COVID-19 и увеличеното търсене на дезинфектанти допринесоха за увеличаване на продажбите. Така през първата половина на 2020 г. са продадени 360 млн. литра срещу 357 млн. литра за периода януари – юни 2019 г.

От НРА са на мнение, че за намаленото търсене определена „заслуга” имат мерките на държавното регулиране -  високите акцизи и ограниченията за търговията и рекламата.

С увеличаване на цената на водката нейното потребление спада, а търсенето се измества към нелегални продукти, пише изданието.

По информация на Съюза на производителите на алкохолни напитки, около 35% от концентрирания алкохол, който консумират руснаците, е произведен нелегално, тъй като в Русия се начисляват едни от най-скъпите акцизи в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase